Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
26. veebruar 2018, 11:00

Mis on JOMON?

Shindo sugulane Jomon

Jomon (loe: tšomon) on eestlasele veel suhteliselt võõras sõna. Jomoni harjutuste nimetus tuleb Jaapani eelajaloolisest perioodist ja iseloomustab selle aja keraamikat, mis on eriline oma lõputute keerdude poolest. Jomoni venitused jäljendavad just neid iidse keraamika keerdus mustreid. Keerdus asend on aktiivsem nii füüsiliselt kui energeetiliselt. Jomoni massaaž on aeglane vajutuses püsimine, mis sulatab pinge. Kuratomi sõnul saab nii mõjuga sügavamale minna, kuni DNA tasemeni välja. Keerd omakorda kruvib asendi mõju edasi rakutasandile.

Jomoni harjutused on samuti meditatiivsed. Jomoni kompleksi kuuluvad nii dünaamised kui staatilised asendid. Jomonis on viis venituste seeriat, igaüks keskendub erinevatele kehapiirkondadele ja meridiaanidele. Komplekti kuuluvad venitusasendid, mida saab sooritada kontorilaua tagant lahkumata ja mis ei nõua eririietust. Enamik asendeid on siiski sellised, mida on mõjusam teha pikali või põlvitades.

Jomonist on abi:

  • tugi- ja liikumisaparaadi vaevuste korral (sh selja-, õlavöötme-, kaelavaevused ja -pinged, valu, jäikus, piiratud liikuvus);
  • närvisüsteemi töö parandamiseks (taandub stress, unetus ja ärevus);
  • vere- ja lümfiringe tõhustamiseks;
  • parema ja vasaku kehapoole tasakaalustamisel, kesktelje leidmisel.

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2016. aasta detsembrikuu ajakirjas.