Martin Fourcade olümpiavõitjana finišeerimasFoto: TOBY MELVILLE
Pyeongchang 2018
12. veebruar 2018, 17:33

OLÜMPIAPÄEVA KOKKUVÕTE | Fourcade'i vägev võit, medalid ka Soome ja Tallinnasse! (23)

Pyeongchangi olümpiamängud on hoo sisse saanud ning tänaseks on seljataga juba mitu head olümpiapäeva.

Täna pidi võistlustules olema 18aastane mäesuusataja Anna Lotta Jõgeva, kuid Lõuna-Korea heitlik ilm mängis järjekordse vingerpussi - tuuleiilid olid nii võimsad, et võistlus toimub hoopiski 15. veebruaril. 

Noore sportlaste arvates oli stardi edasilükkamine õige otsus. "Õues oli raske püsti seista, tuul puhus suusad hoidjalt maha, maas olevad kotid puhus majast eemale." Jõgeva lisas, et tuule poolt rännakule saadetud kotis olid kaks pudelit, tossud ja riided.

Anna Lotta Jõgeva Foto: Erakogu

Naiste laskesuusatamise 10 km tagaajamissõidus sai Pyeongchangis juba teise kuldmedali sakslanna Laura Dahlmeier, kes edestas hõbeda-pronksiduelli pidanud Anastasia Kuzminad (Slovakkia) ja Anais Bescondi (Prantsusmaa) vastavalt 29,4 ja 29,6 sekundiga. Johanna Talihärm pälvis teist korda koha 30 parema seas, olles 26.

Talihärma kommentaare loe siit.
Margus Aderi arvamust Talihärma kohta aga siit.

Meeste laskesuusatamise 12,5 km jälitussõidu võitis prantslane Martin Fourcade, kes tõusis esimeseks sprindi kaheksandalt kohalt. 

Fourcade. Foto: TOBY MELVILLE

Teise koha nimel pidasid tulise heitluse maha sakslane Benedikt Doll ja 20aastane rootslane Sebastian Samuelsson. Lõpus oli teravam rootslane ja teenis elu esimese olümpiamedali. Samuelssoni medal on seda üllatavam, et MK-sarjas oli tema senine parim koht 13. Jälitussõitu alustas ta 14. positsioonilt.

Eestlastest olid võistlustules Kalev Ermits ja Roland Lessing. Ermits (1+3+0+2) sai 41. koha (+4.51,3), Lessing (2+1+3+1) piirdus 53. kohaga (+6.02,7).

Ermits: "Ausalt öeldes varbaid ma hetkel ei tunne, vasaku jala oma näiteks. Täiesti jääs on."

Roland Lessing: "53. koht, ei ole häda midagi." 

Tallinnas sündinud ja varem Eestit esindanud iluuisutaja Natalja Zabijako võitis Pyeongchangi olümpiamängudelt hõbemedali. 23aastane naine sai medali kaela võistkondliku võistluse järel. Ta esindab koondist, mida seekord kutsutakse "Olümpiasportlased Venemaalt".

Natalja Zabijako Foto: JOHN SIBLEY

Anna Levandi OM-medali võitnud Zabijakost: Eestis pole selle taseme jaoks tingimusi.

Pyeongchangi taliolümpia teisel võistluspäeval jagati esimene medalikomplekt välja lumelaua pargisõidus. Kulla võitis vaid 17aastane Redmond Gerard, kes avas ühtlasi ka USA medaliarve. Temast sai esimene sel sajandil sündinud sportlane, kes talimängudelt medali võitnud.

Redmond Gerard. Foto: DYLAN MARTINEZ

Soome tõestab endiselt, et tegemist on ülikõva spordiriigiga. Alates 1908. aasta olümpiast on alati tagasi tuldud vähemalt ühe medaliga ja erandit ei tehta ka Pyeongchangis: juba praeguseks on kaela saadud kaks pronksi.

Kui põhjanaabrite medaliarve avas murdmaasuusataja Krista Pärmäkoski, siis täna säras 27aastane lumelaudur Enni Rukajärvi. Kuusomos sündinud naine näitas päeva kolmandat tulemust pargisõidus, jäädes alla vaid ameeriklannale Jamie Andersonile ja kanadalannale Laurie Blouinile.

Enni Rukajärvi.  Foto: MARTIN BUREAU

Pyeongchangi taliolümpial võitis naiste 1500 meetri kiiruisutamise Ireen Wüst. 31aastane hollandlanna võitis viienda olümpiakulla ja 10. olümpiamedali (lisaks neli hõbedat ja üks pronks).

Wüst on esimene kiiruisutaja, kes on olümpiatel kahekohalise medaliarvuni jõudnud. Kuldade arvestuses on endiselt esikohal Lidia Skoblikova kuue esikohaga, rohkem Nõukogude Liidu legend olümpiatelt väärismetalli ei kogunud.

Ireen Wüst Foto: DAMIR SAGOLJ

Kui laskesuusatamises jäi Norra olümpiakoondis täna loodetud medalite asemel tühjade pihkudega, siis naiste suusahüpete normaalmäe võistlusel suutis 23aastane Maren Lundby oodatud kulla ära võtta. 264,6 punkti kogunud norralanna edu oli konkurentide ees üsna kindel. Teise koha saanud sakslanna Katarina Althaus kogus 252,6 punkti ja kolmandaks tulnud neljakordne MK-sarja tšempion Sara Takanashi (Jaapan) 243,8 silma.

Maren Lundby Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Meeste küngaslaskumises võidutses kanadalane Mikael Kingsbury, kes edestas austraallast Matt Grahamit ning jaapanlast Daichi Harat. 

Mikael Kingsbury Foto: LOIC VENANCE