Venemaa täht Ilja Kovaltšuk.Foto: ALEXANDER NEMENOV
Pyeongchang 2018
13. veebruar 2018, 09:06

ÕL OLÜMPIAL | OLÜMPIAJUVEELI OOTUSES: 10 huvitavat fakti meeste jäähokiturniirist

Homme Eesti aja järgi kell 14.10 algab Pyeongchangi taliolümpial meeste jäähoki turniir. Õhtuleht viskas enne turniiri pilgu põnevasse numbritemaailma.

147 mängijat kuulusid Sotši olümpial kas maailma tugevaima liiga NHLi klubisse või ajasid litrit taga NHLi sõsarliigas. Tänavu pole Pyeongchangis rivis ühtegi NHLi hokimeest.

Kui Soome tuleb tänavu olümpiatšempioniks, saaks meie põhjanaabrite kaptenist Lasse Kukkonenist neljas mees olümpiaajaloos, kes on talimängudelt võitnud kulla, pronksi ja hõbeda. Seni on selle saavutuseni jõudnud Darius Kasparaitis, Aleksei Žamnov ja Igor Kravtšuk.

Peaks Olümpiaatleedid Venemaalt medalile jõudma, saaksid Ilja Kovaltšuk ja Pavel Datsjuk pärast 16 aastat taas kaela olümpiamedalid (Salt Lake Citys võitsid nad pronksi). 16 aastat või rohkem on kahte olümpiamedalit pidanud ootama ka suusahüppaja Noriaki Kasai, hokimängija Bibi Torriani ja kelgutaja John Heaton.

17aastane Rootsi supertalent Rasmus Dahlin on esimene mängija, kes sel sajandil olümpiamängude meeste hokiturniiril alaealisena väljakule astub. Dahlin saab 18aastaseks aprillis.

39aastased on nii ameeriklane Brian Gionta kui ka Pavel Datsjuk. Turniiri vanima mängija "tiitli" napsab poole aastaga endale Datsjuk. Venelasest vanemana on olümpial mänginud vaid Chris Chelios, kes oli Torino mängude päevil 44aastane.

1 mängija USA koondisest varem olümpial osalenud. Gionta esindas oma kodumaad 2006. aastal Torinos.

1. korda pärast 1956. aastat pole Kanada koondises ühtegi mängijat, kes oleks varem olümpial osalenud.

Vaid Soome on igalt viimaselt kolmelt olümpialt medali saanud. Torinos oldi teised, Vancouveris ja Sotšis kolmandad.

22. korda olümpiaajaloos lähevad jääle Kanada ja Rootsi koondised.

15 medalit on Kanada koondis meeste hokiturniiridelt olümpiaajaloos võitnud. Nii tali- kui ka suvemängude arvestuses jagatakse sellega meeste hulgas teist kohta (Ungaril on veepallis samuti 15 medalit). USA on korvpallis võitnud 18 medalit.