Peaminister Jüri Ratas Korea kolleegi Lee Nak-yeoniga.Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo
Maailm
14. veebruar 2018, 10:04

FOTOD | RATAS KOREAS: peaminister kutsus kolleegi Tallinna digitippkohtumisele (5)

Peaminister Jüri Ratas kohtus täna Soulis Korea Vabariigi peaministri Lee Nak-yeoniga. Ratas kinnitas kohtumisel, et Eesti on huvitatud regulaarsete küberkonsultatsioonide käivitamisest Souliga ning kutsus riiki osalema novembri lõpus Tallinnas toimuval digitaalsel tippkohtumisel.

„Eestit ja Lõuna-Koread ühendavad nii sarnased väärtused kui ka sarnased väljakutsed. Oleme kiirelt arenevad digiühiskonnad ning teerajajad e-valitsemises, mistõttu kuulume ka Digital 5 võrgustikku koos Ühendkuningriigi, Iisraeli ja Uus-Meremaaga. Seda teravamalt tajume e-riikidena küberohtusid,“ ütles Ratas.

Peaminister Jüri Ratas Korea kolleegi Lee Nak-yeoniga. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Digiühiskonna arendamist arutavad Eesti, Korea Vabariigi ja teiste Digital 5 riikide esindajad juba 21.-22. veebruaril Uus-Meremaal Wellingtonis toimuval tippkohtumisel. Kohtumisel on neli fookusteemat: suurandmete kasutamine tervishoius, digitalentide meelitamine, digitaalse identiteedi loomine ning koostöö kodanikualgatustega. Eestit esindab tippkohtumisel ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

Ratas ja Lee tõdesid kohtumisel, et kahe riigi majandus- ja kaubandussuhted vajavad elavdamist. „Eesti avatud majandus ja läbipaistev investeerimiskeskkond pakuvad kindlasti Lõuna-Korea investoritele huvi. Infotehnoloogiaettevõtteid toetav koostöö Gyeonggi provintsiga loob eeldused investeeringute kasvuks,“ märkis Ratas.

Lõunakorealased on hästi vastu võtnud ka e-residentsuse programmi, kuhu on esitatud umbes 600 avaldust. Eelmise aasta lõpust on e-residentidel võimalik oma kaart kätte saada Soulis asuvast viisakeskusest ehk esimesest e-residendi digi-ID väljastuskohast maailmas. Korea Vabariigi e-residendi digi-ID väljastuskoha avas eelmisel nädalal ametlikult president Kersti Kaljulaid.

Peaministrid arutasid ka keerulist julgeolekuolukorda Vaikse ookeani piirkonnas, Põhja-Korea vastaseid sanktsioone ning võimalusi maandada tekkinud pingeid dialoogi kaudu.