Pavel GammerFoto: Priit Simson/Ekspress Meedia
Eesti uudised
14. veebruar 2018, 16:09

Keskkriminaalpolitsei pidas kinni tuntud ärimehed Hirve ja Gammeri (59)

Keskkriminaalpolitsei pidas sel nädalal kinni tuntud ärimehed Hubert Hirve ja Pavel Gammeri ning veel ligi kümme nendega seotud inimest.

Kuriteos kahtlustatavatena peeti kinni ja kuulati üle enam kui kümme inimest ning otsiti läbi kahtlustatavate elu- ning töökohti peamiselt Tallinnas ja Harjumaal, aga ka mujal Eestis. 

ERRi uudisportaal kirjutab, et keskkriminaalpolitsei pidas teiste hulgas kinni ka oma kunagise kolleegi, rahapesu andmebüroos üle 10 aasta töötanud Aivar Orukase, samuti kunagise kaitsepolitseiniku Viljar Subka. Lisaks eelmistele on kahtlustatavate hulgas ka tuntud vandeadvokaat Viktor Särgava.

Teadaolevalt kahtlustatakse kinnipeetuid kuritegelikku ühendusse kuulumises, ühenduse juhtimises kahtlustatakse Hirve ja Gammerit.

Väidetavalt sisaldab kahtlustus maksupettuste ja omastamise episoodi, kokku vähemalt üle miljoni euro, samuti üle kolme miljoni USA dollari väljapressimise katset ühelt ettevõtjalt. Riigiprokuratuuri teatel on kuritegelikul teel saadud tulu täpne suurus on väljaselgitamisel.

„Eile esitati kahtlustused kuritegeliku ühenduse juhtidele ning erinevatele kuritegeliku ühenduse liikmetele. Täna taotleb prokuratuur kohtult osa kinnipeetute vahistamist.“ kommenteeris riigiprokurör Eve Olesk.

Kuivõrd kahtlustuse järgi oli kinnipeetud isikute tegevus suunatud ebaseadusliku tulu teenimisele, siis pööratakse edaspidise menetluse käigus ka suurt tähelepanu kriminaaltulu tuvastamisele ja arestimisele, lisas riigiprokurör Olesk.

„Kui seni on kuritegelikud ühendused tegelenud eelkõige narko- või vägivallakuritegudega, siis seda ühendust iseloomustab eelkõige valgekraeline kuritegevus. Ühendusel oli püsiv ja süsteemne ülesehitus, mille iga liige andis oma panuse kriminaaltulu teenimiseks,“ ütles keskkriminaalpolitsei juht Aivar Alavere.

Kriminaalmenetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo ja juhib riigiprokuratuur.

Millega on mehed varasemalt silma jäänud?

Aivar Orukask on üle 10 aasta töötanud keskkriminaalpolitsei rahapesu-andmebüroo analüüsitalituse juhina. 2013. aastal tõi Orukask päevavalgele Edgar Savisaare salapärase 2,7 miljoni kroonise laenu, mille viimane võttis 2009. aastal. Mõned kuud pärast laenu avastamist kirjutas Orukask aga lahkumisavalduse, sest tema riigisaladuse luba ei pikendatud. Etteheidete järgi olevat Orukask lekitanud ajakirjandusele riigisaladust ja rikkunud ära ühe operatsiooni.

Viljar Subka on samuti töötanud kaitsepolitseinikuna, uurides pommiplahvatusi ja ebaseaduslikku relvaäri. 2004. aastal andis president Arnold Rüütel Subkale teenetemärgi.

Subka ja Orukask panid 2013. aastal ühekoos püsti õigusbüroo AiWil. Eesti Ekspressile antud intervjuus ütlesid mehed, et näevad enda klientidena teiste seas majanduspettuste ohvriks langenud inimesi, kellel ei maksa abi oodata prokuratuurist, kuna juhtumid on niivõrd keerukad.

Mitmeid kinnipeetavaid seob nüüdseks pankrotistunud kiirlaenuäri MiniCredit, sealhulgas Hubert Hirve, Pavel Gammerit ja endise Harju maakohtu kohtunikku Helve Särgava vandeadvokaadist poega Viktor Särgavat.

2016. kirjutas Äripäev, et MiniCredit tegutses sisuliselt aastaid, ilma et keegi seda reguleeriks. Samal aastal reeglid aga karmistusid ning finantsinspektsioon ei andnud MiniCreditile enam tegevusluba. Aastatel 2011–2013 võeti ettevõtte kontodelt välja vähemalt 7 miljonit eurot ehk iga päeva kohta 6400 eurot, kuigi ettevõtte käive oli samal perioodil ainult 1,5 miljonit eurot. Samas tehti ettevõtte kontolt mitmeid kulutusi, mis ei sobi selle majandustegevusega: meelelahutusasutused Eestis ja Lätis, ööklubid ja stripiisiklubi Excellent, Riias aga ka geiklubis XXL ja Ampir.

Läinud aasta sügisel avas uksed restoran Rae Meierei, mille kaheaastast teostusprojekti juhtis tuntud restoranipidaja ja restauraator Pavel Gammer. Restorani avapidu peeti ärieliidi ja Liis Lemsalu kuuma sõu saatel. Pilte peost saad vaadata siit.