Eile möllas tuul kõige tugevamalt Gangneungi olümpiapargis.Foto: REUTERS
Pyeongchang 2018
14. veebruar 2018, 19:30

ÕL OLÜMPIAL | Marutuuled Pyeongchangis pole midagi uut

Olümpiamängudel on mitmed alad edasi lükatud või peetud äärmiselt rasketes oludes. Põhjuseks tugev tuul, kuid Pyeongchangi veebruarikuist ilmaajalugu vaadates pole möllav ilmajumal midagi erakordset.

Ilmaennustusega tegelev firma AccuWeather toob välja, et Pyeongchang on oma laiuskraadi kohta maailma kõige külmem piirkond. Muide, enam-vähem samal laiuskraadil asuvad ka USA suurlinn San Francisco ja Ameerika Ühendriikide elanikerohkeim osariik California, kus ilm on oluliselt rahulikum ja soojem. Tõsi, siin tuleb mängu tõik, et Pyeongchang asub toodud näidetest merepinna suhtes kõrgemal.

Olümpiasportlastel ja -pealtvaatajatel on õigus, kui nad ütlevad, et tänavu Pyeongchangis tuhisevad tuuled on kõledalt külmad. Ent iilid võiksid olla veelgi karmimad, sest väidetavalt on siin ühe tuuleiili kiiruseks mõõdetud suisa 122 km/h, mis kvalifitseeruks esimese kategooria orkaanina.

Mõistagi pole tuulega rahul olnud ka sportlased. Jaapani legendaarne suusahüppaja Noriaki Kasai on öelnud: „Tuulemüra oli hüppe tipus uskumatu. Ma pole MK-sarjas midagi sellist näinud.“

Kõige suurem tuule põhjustaja on Siberi antitsüklon, mis toob külma ja kuiva õhku Põhja-Korea kaudu Pyeongchangi. Ilmaennustajad usuvad, et täna ja homme peaksid iilid leebemad olema, aga...

Üks korraldustiimi liige lubas täna hommikul Õhtulehele, et tuul rahuneb. Ilmajutt tuli teemaks, sest naiste slaalom, kus oli stardivalmis ka eestlanna Anna Lotta Jõgeva, algusaega lükati kaks korda edasi, enne kui saabus lõplik teade: võistlust kolmapäeval ei peeta.

„Tuul peaks täna kell 17 õhtul (kohalik aeg - H.R.) vaibuma ning homme ootavad meid päike ja sinine taevas,“ öeldi Õhtulehele. Iilid ei andnud siiski rahu, sest umbes pool viis Pyeongchangi aja järgi õhtul otsustati naiste laskesuusatamise individuaaldistants tänasele lükata. Põhjenduseks toodi soov hoolitseda nii sportlaste kui ka pealtvaatajate heaolu eest.

Ent kohe tekkis õhku küsimus: miks lubati kahevõistlejatel umbes pool tundi varem alustada normaalmäe võistluse hüppevooru (hüppetorn ja laskesuusatamise võistluspaik on väga lähestikku - H.R.)? Kas ilmaennustus lubas tõesti suurt tormi? Neile küsimustele vastust ei antudki.

Täna möllas ilmajumal kõige halastamatult Gangneungis, kus toimuvad nii jäähokiturniirid, curling kui ka uisualad. Sealne olümpiapark suleti, sest korraldajate hinnangul oli seal viibimine liiga ohtlik.

Tegelikult pole taliolümpiat segav tuul mängude fännide jaoks midagi uut. Viimase 30 aasta jooksul on mäesuusatamise võistluskalendris tulnud muutusi teha nii Calgarys (1988), Salt Lake Citys (2002) kui ka Torinos (2006).

Kui homme ja ülehomme peaksid ilmatarkade andmeil Pyeongchangis valitsema võistlemiskõlbulikud olud, siis laupäevast saati näib tuul taas tõusvat. Ent tänavused talimängud on näidanud, et ette pole mõtet vaadata: võtame päev korraga.