Ryom Tae-ok ja Kim Ju-sik jäid etteastega rahule.Foto: ARIS MESSINIS
Pyeongchang 2018
14. veebruar 2018, 17:39

Põhja-Korea iluuisutajad tõestasid, et nemad pole poliitiline projekt

Pyeongchangi olümpia tänaste suurimate staaride hulka kerkisid Põhja-Korea iluuisutajad Ryom Tae-ok ja Kim Ju-sik, kes tegid iluuisutamise paarissõidu lühikavas isikliku tippmargi ja pääsesid esitama vabakava.

Ühest maailma kõige isoleeritumast riigist pärit sportlased teenisid lühikava eest 69,40 punkti, taustaks mängis The Beatlesi "A Day in the Life". Tribüünidel elasid taas kaasa juba legendaarseks saanud Põhja-Korea tantsutüdrukud, kes tõid saali seninägematu atmosfääri. Pähe õpitud tantsuliigutused ja perfektne koorilaul pole ühelgi spordivõistlusel kuigi tavaline nähtus.

Ryom ja Kim kuuluvad oma koondise liidrite sekka, sest nemad teenisid olümpiapääsme ausa võitluse abil. Suur osa koondislastest on pusletükid poliitilisest projektist, mille abil püütakse maailmale näidata, et Korea poolsaare poliitiline jääaeg hakkab sulama. Kahe riigi vahel kehtib alates 1953. aastast vaherahu, kuid rahulepinguni pole jõutud tänase päevani. Formaalselt on põhi ja lõuna omavahel sõjajalal.

Päeva lõpuks andis Ryomi ja Kimi lühikava 69,40 punkti ning 11. positsiooni, mis jätab neile hea võimaluse võidelda koha eest maailma kümne parima uisupaari hulgas.

"Eesmärk oli pääseda vabakava esitama ja meil on õnnestumise üle väga hea meel," ütles Kim Põhja-Korea meediale. Ülejäänud ajakirjanikud püüdsid teema viia ka spordivälisele, kuid tulutult. "Tunneme end Lõuna-Koreas väga hästi, kõik inimesed on suurepärased ja oleme väga tänulikud ka Lõuna-Korea fännidele, kes meile kaasa elasid."