Ragnhild Haga tähistamas olümpiavõitu.Foto: CARLOS BARRIA
Pyeongchang 2018
15. veebruar 2018, 18:46

OLÜMPIAPÄEVA KOKKUVÕTE | Üllatusvõitjad panid peo püsti, eestlanna perre tuli olümpiakuld ja kõige tipuks lahvatas suur teletüli

Neljapäev, 15. veebruar, pakkus närvikõdi mitmel rindel. Eriti hästi läks norralastel ja rootslastel, Eesti sportlaste esinemised paraku rõõmust hõiskama ei pannud. Aga vähemalt ei lasknud eestlased tujul langeda - ajakirjanikele jagati meeleldi mahlakaid tsitaate.

Päeva tipphetkeks võib lugeda meeste laskesuusatamise 20 km individuaaldistantsi.

Norra staar Johannes Thingnes Bö, kes edestas Sloveenia esindajat Jakov Fak-i (+5,5) ja austerlast Dominik Landertingerit (+14,2). Kuni viimase tiiruni oli kullas kinni viimaste aastate parim laskesuusataja Martin Fourcade, kes oli kolm tiiru läbinud puhtalt. Pihta läksid ka 16., 17. ja 18. lask, aga kahel viimasel üritusel ei suutnud viiendaks langenud prantslane märki alla saada.

Johannes Thingnes Bö. Foto: FRANCK FIFE

Eestlastest oli taas parim Kalev Ermits, kes sai kahe trahviminuti juures 32. koha (+3.39,8). Kauri Kõiv läbis kolm esimest tiiru puhtalt, aga eksis siis kolmel korral. Seega tuli võimalik koht esimese 30 seas vahetada 68. positsiooni vastu (+6.32,6). Kõivu edestas ka neli trahvi lasknud Rene Zahkna, kes sai 65. koha (+6.16,3), Roland Lessing sai samuti nelja trahvi juures 70. koha (+6.42,2).

Valik eestlaste tsitaate (peale klikkides jõuad iga mehe pikema kommentaarini):

Kauri Kõiv: "Emotsiooni pealt on väga lihtne lahmida, et ükskõik mida tegema hakata, Maximasse turvameheks või midagi. Aga spordis päris niiviisi ei saa."

Roland Lessing: "Kogemused on iga päev uued, neid on sama palju kui 19aastaselt. Õppisin täna palju, sain juurde hindamatuid kogemusi. Mul on elus liiga hästi läinud, et olümpia pärast põdeda."

Rene Zahkna: "Kui tipud oleks mulle sappa tulnud, siis nad oleks ainult naernud ja läbi nina hinganud."

Kalev Ermits: "Laugel maal jõuan lükata, aga järskude peal ei saa üldse suuska libisema. Tehniliselt on midagi valesti. Peab suvel Otepää kandis kõige järsemad nurgad üles leidma ja rassima hakkama.“

Naiste laskesuusatamise 15 km individuaaldistants oli samuti meeldivalt põnev. Üllatuskulla noppis puhtalt lasknud rootslanna Hanna Öberg. Suusarajal kiireimat minekut näidanud Anastasija Kuzmina (Slovakkia +24,7) sai teise koha, pronksi noppis sprindi ja jälitussõidu valitsejanna Laura Dahlmeier (Saksamaa, +41,2).

Johanna Talihärm. Foto: Madis Veltman/Ekspress Meedia

Johanna Talihärm piirdus täna 50. kohaga (3 trahviminutit, +5.36,8). Loe tema kommentaare SIIT!

Kuidas hindas Talihärma esinemist laskesuusaekspert Margus Ader? Loe SIIT!
Millised on Talihärma võimalused jõuda ühisstarti? Loe SIIT!

Murdmaasuusatamises selgus naiste 10 km vabatehnikasõidu olümpiavõitja. Martit Björgen jagas koos soomlanna Krista Pärmäkoskiga kolmandat kohta, aga esimeseks tuli tema vähemtuntud kaasmaalanna Ragnhild Haga. Hõbeda teenis suurfavoriit Charlotte Kalla (Rootsi), kes kaotas Hagale 20,2 sekundiga.

Aivar Rehemaa hinnangul oli Haga etteaste võrreldav Kristina Šmigun-Vähi paremate päevadega. Loe pikemalt SIIT!

Tatjana Mannima lõpetas 50. kohaga, kaotust olümpiavõitjale kogunes 3.36,5. Loe tema kommentaare SIIT!

Eestist oli võistlustules ka olümpiadebüüdi teinud 18aastane mäesuusataja Anna Lotta Jõgeva. Kahjuks ei suutnud ta suurslaalomi esimeses laskumises kukkumist vältida ja oli sunnitud katkestama. Olümpiavõitjaks krooniti ameeriklanna Mikaela Shiffrin. Hõbeda sai kaela norralanna Ragnhild Mowinckel (+0,39) ning pronksise autasu itaallanna Federica Brignone (+0,46). 

Anna Lotta Jõgeva kukkumine.Foto: Madis Veltman/Ekspress Meedia

Mida arvas Jõgeva oma kukkumisest? Loe SIIT!
Ja mida oli eestlanna esituse kohta öelda ekspert Ranek Konil? Loe SIIT!

Meeste kiirlaskumise võitis 35aastane Norra vanameister Aksel Lund Svindal. Loe pikemalt SIIT!

TEISED ALAD:

Kuigi eestlastel Pyeongchangi olümpial poodiumile asja pole, siis lumelauakrossi kuldmedali üle saavad osad maarjamaalased siiski rõõmustada, sest teistkordselt tuli sel alal olümpiavõitjaks Kadri Vaultier (Pihla) abikaasa, prantslane Pierre Vaultier. Loe pikemalt SIIT!

Vaulter polnud loomulikult abikaasa kiitmisega kitsi. Loe SIIT!

Tallinnas sündinud ja varem Eestist esindanud iluuisutaja Natalja Zabijako tuli paarissõidus koos partneri Aleksander Enbertiga seitsmendale kohale. Loe pikemalt SIIT!

Jätkus ka meeste jäähokiturniir. A-grupi heitlustest loe pikemalt SIIT ja C-grupi mängudest SIIT!

Eesti teleturul lahvatas tüli Eesti Meedia ja ETV vahel. Mida on ETV Eesti Meedia juhatuse esimehe Sven Nuutmanni sõnul olümpial valesti teinud ja kuidas ETV sporditoimetust kureeriv Rivo Saarna oma töötajaid kaitseb. Loe pikemalt SIIT!

Kiiruisutamises murti Hollandi, aga mitte hollandlaste kullajada. Loe pikemalt SIIT!

Kelgutamise võistkonnavõistluses triumfeeris Saksamaa. Hõbedale tuli Kanada ja pronksile Austria.

Medalitabel neljapäeva järel: