Tonga suusatajal Pita Taufatofual õnnestus 15 km jooksul kukumist vältida.Foto: AFP/Scanpix
Pyeongchang 2018
16. veebruar 2018, 11:36

ÕL OLÜMPIAL | Päeva suurim meediastaar Tongalt: palvetasin viimasel ringil, et ma jumala eest kõigi ees ei kukuks (3)

Olümpiavõitja Dario Cologna mõnules tõenäoliselt juba kuumas vannis, kui Tonga suusataja Pita Taufatofua intervjuutsoonist pääses.

Ilma liialduseta. 15 km vabatehnikadistantsil 114. ehk eeleelviimase koha saanud tongalane on tänase päeva suusastaar. USA, Kanada, Sloveenia, Prantsusmaa, Slovakkia, Jaapan, Lõuna-Korea, Eesti... kui tuua mõned näited riikidest, mille väljaanded Taufatofuat mixed zone'is küsitlesid.

Selleks ajaks, kui ta teletsoonist viimaks kirjutavate ajakirjanike ette jõudis, oli tongalane selga visanud kaks jopet ja talvemütsi, kuid värises sellest hoolimata. Ligi 60 minutit oodanud reporterid tundsid end umbes samamoodi.

Kui Õhtuleht küsis, kumb on kurnavam, kas suusatamine või intervjuude andmine, ei kõhelnud ta hetkekski. "Intervjuude andmine, sest mul on külm! Suusatades ma vähemalt liikusin, aga kui siin seisan, siis prrrrr..." lausus ta.

Nii suve- kui taliolümpiamängudel osalenud Pita Taufatofua on Tongale toonud väga palju kuulsust. Foto: AFP/Scanpix

Kõigest 12 nädalat tagasi esimest korda suusad alla pannud Taufatofua lõppaeg oli 56.41,1 ehk ligi 23 minutit aeglasem kui Colognal. Finišijoonel tundis ta siirast rõõmu.

"See oli suur kergendus. Sõit oli pikk. Ma pole kestvussportlane, kiiruse hoidmine oli väga raske."

Aga mis oli kõige raskem osa sõidust? "Kõik!" vastas ta siiralt. "Näete seda mäge? (viipab käega ringi esimese tõusu suunas - M.T.) See ei lõppegi. Tundub, et lõppeb, aga tegelikult mitte."

Eriti oli Taufatofua rahul sellega, et ta ei kukkunud 15 km jooksul kordagi. "Ei rahva ees ega ka üksi metsa vahel. Palvetasin viimasel ringil, et ma jumala eest kõigi ees ei kukuks. Ei kukkunudki. See on võit!"   

Nüüd kavatseb OMi üks meediastaare olümpiat nautida. "Töö on tehtud," ütles ta rõõmsalt. "Selja taha jääb mu elu raskeim aasta. Kvalifitseerumiseks tegin novembrist saati võistluse võistluse otsa. Mul polnud jõule ega vana-aastaõhtut. See oli mu elu raskeim aeg. Aga nüüd tahan keskenduda sellele, et tsüklonist räsitud kodumaa saaks taas korda."