Venemaa hoki uus staar Kirill Kaprizov (keskel).Foto: AFP/Scanpix
Pyeongchang 2018
16. veebruar 2018, 17:39

ÕHTULEHE HOKINURK | Õhtujuhid on Eeli ja Kirill

Tuleb teil ikkagi uskuma hakata, mida ma kirjutan, ehk kui parafraseerida tuntud humoristi, et lugupeetud kunstiteadlast olen nõus kuulama tundide kaupa...

Kirjutasin ju enne turniiri, et rambivalgusesse võivad teiste hulgas kerkida ka noored mehed Eeli Tolvanen ja Kirill Kaprizov. Pärast teist vooru on nad seal koha väga kenasti sisse võtnud.

18-aastane Tolvanen saatis Norra puuri kaks litrit, ühe ilusamini kui teise, oleks võinud isegi teise kübaratriki järjest teha, aga ei tabanud täiesti tühja väravat. Jonne, nagu teda klubikaaslased Jokeritest teda kutsuvad, hoiab kuuldavasti igasugusest meediakärast eemale ja õige ka. Praegu pole veel aeg väga suurelt mõtlema hakata. Aga varsti võib-olla juba on. Muuseas, pole üldse välistatud, et noormees võib veel sel hooajal Nashville’i Predatorsi särgi selga tõmmata.

Temast täpselt kaks aastat vanem Kaprizov, kes on sirgunud Novokuznetski lähedalt külast, kus õues jooksid lapsed kanade ja sigadega võidu, on kahe mänguga virutanud neli väravat. Ja küll neid tuleb. Temagi on NHLis draftitud, Minnesota Wildi suured bossid käisid eelmise aasta lõpus Moskvas Kaprizovi "kätt hoidmas" ja käristasid õhtusöögi välja. Aga Wildil tuleb paar aastat oodata, sest Kaprizovil on kõva leping CSKAga.

Rootslastel on hirmus peavalu, keda nüüd järgmisena väravasse panna või keda üleüldse eelistada. Norrakad ei saanud ühtegi litrit Fasthi selja taha, täna pani sakslaste nina ees puuri lukku Minski Dinamos leiba teeniv Jhonas Enroth. Okei, norralased ja sakslased pole teab mis suunanäitajad. Aga ikkagi. Ent küll soomlased muudavad nende elu oluliselt huvitavamaks. Ja kas saab olla suuremat intriigi, kui Soome ja Rootsi selgitavad omavahel alagrupivõitja - kui finaal välja arvata.

"Venelased alla ei anna" võis lugeda ühe fänni plakatilt hõredavõitu tribüünidel ja nii ta läks ka. Väristasid sloveenide vastu 18 minutit kätt ja jalga ning siis pääses nagu paisu tagant. Väravaid viskasid kõik, kel vähegi viitsimist, nagu öeldakse. Lisaks Kaprizovi kübaratrikile sai kaks väravat kirja ka miljonite iidol Ilja Kovaltšuk, kes slovakkide vastu puterdas ikka korralikult. Mees oligi ju NHLis ja ka KHLis esirinnas ka litrikaotuste ja ebatäpsete söötude statistikas.

Ameeriklased näitasid, et mingi elu neis ikkagi on. Slovakkiast saadi minimaalse vahega jagu ja nüüd on kaalul alagrupi esikoht, aga vastu tulevad venelased, kelle hammas on verel.

Olümpiaturniiri formaati võivad mõned ju kiruda, aga mulle täitsa meeldib. Sest vabalt võib minna nii, et kuni viimase mänguni on otse veerandfinaali pääsejad veel lahtised.

Homme selguvad naiste turniiril Kanada ja USA poolfinaalivastased ning et väike ennustus ei tee kunagi paha, siis pakun, et Šveits alistab Venemaa ja Soome saab jagu Rootsist.