Robert Johansson võitis suurel mäel kvalifikatsiooni.Foto: Reuters/Scanpix
Pyeongchang 2018
16. veebruar 2018, 17:37

Asjatundja arvamus | Jens Salumäe: norralased võivad suurel mäel saada kolmikvõidu

Õhtuleht kasutab olümpiamängude ajal erinevate alade kommenteerimisel asjatundjate abi. Suusahüpetes saame lugejatele vahendada ekspertarvamusi kolmel olümpial võistelnud Jens Salumäelt, kes oli 2006. aasta Torino mängudel suurel mäel 23. ja normaalmäel 32. Praegu Soomes elav Salumäe jälgib lemmikala pidevalt ja on suusahüpete telgitagustega suurepäraselt kursis.

Meeste suure mäe hüpete põhivõistlusele jõudsid ka kaks eestlast – Artti Aigro ja Martti Nõmme. Kevin Maltsev diskvalifitseeriti millimeetri võrra liiga suure hüppesaapa tõttu.

"Hea, et kaks poissi edasi pääsesid," räägib Salumäe. "Artti üle on eriti hea meel. Ta sai soodsa tuule ja oskas selle ilusti ära kasutada. Meie poistel oli võimalus hüpata natuke suurema hooga, lõpus tõmmati poomi allapoole. Kindlasti jäi neil sisse hea tunne."

Salumäe jätkab: "Põhivõistlusel tuleb rahulikult oma asja teha. Tähtis on, et ei lähe panema. Selge, et 30 hulka neil asja pole. Küllap üritatakse poom kohe alguses õigesse kohta paigale saada. Aga nagu nägime, väiksema hooga ja pisut kehvema tuulega ei lenda isegi ässad."

Medalilahing võib Salumäe hinnangul lõppeda Norra peoga. "Julgen ennustada, et norralastel on võimalik püüda kolmikvõitu," lausub ta. "Neil on neli meest valmis võitma. See on sada protsenti kindel, et üks võidab medali. Kõik ei pruugi head tuult saada, aga üks saab kindlasti."

Meenutame, et kvalifikatsioonis oli parim norralane Robert Johansson, kes hüppas 135 meetrit. Loomulikult on suures mängus trumpässa tõmbamiseks hiilgavad väljavaated nii poolakal Kamil Stochil kui ka sakslasel Andreas Wellingeril.

"Nemad võivad kehvemagi tuulega kaugele hüpata," mõtiskleb Salumäe. "Stoch on hea ja kindel, kuid briljanti pole tal olümpial veel olnud. Tavaliselt oskab Stoch end võistluseks väga hästi kokku võtta, väiksel mäel olin tema puhul päris üllatunud. Aga kui samasugused tuuled jätkuvad, tekivad ka üllatajatel variandid. Üllatamiseks on valmis palju mehi ja kindlasti mõni neist oma võimalust ka kasutab."