Norra naised saavad rõõmustada! Foto: DOMINIC EBENBICHLER
Pyeongchang 2018
17. veebruar 2018, 12:23

VÕIMAS! Ajalugu teinud igihaljas Björgen vedas Norra olümpiavõitjaks ja tõusis läbi aegade üheks vägevamaks (28)

Pyeongchangi mängudel jagati murdmasuusatamises täna välja medalikomplekt 4x5 km naiste teatesõidus. Kulla teenis Norra. 

Toimuma hakkas kohe võistluse alguses, kui korralik tempo peale pandi. Võistlejaterivi veniski kiiresti pikaks ning juba avavahetuse poolele distantsil pääsesid Norra ja Venemaa olümpiasportlased teistelt veidi eest. 

Vahetuse andsid esimesena üle venelased, kes edestasid 3,9 sekundiga Sloveeniat, kellel õnnestus Norrast mööduda. Raskesse seisu jäid Soome ja Rootsi, kes vahetasid vastavalt kolmanda ja neljandana, kuid vahe oli kärisenud juba 20 sekundi ringi. 

Teise vahetuse esimeste kilomeetritega sai esikolmik taas kokku. Sloveenid pudenesid vähehaaval sabast ning tagant püüdis ta esimesena kinni kiiret tempot näidanud rootslanna Charlotte Kalla, kes sõitis 2,5 km liidritega võrreldes tagasi 12 sekundit. 

Kalla jätkas kihutamist ning püüdis venelased kinni, samal ajal kui norralanna Astrid Jacobsen väsis ning andis vahetuse üle alles neljandana, jäädes liidritest maha ligi poole minutiga. Kolmandaks kerkis tänu Kerttu Niskaneni heale esitusele Soome, keda lahutas olümpiasportlastest ja Rootsist 12 sekundit. 

Kuid Norra polnud oma viimast sõna öelnud. Ragnhild Haga püüdis kiiresti Riitta-Liisa Roponeni kinni ning hakkas jahtima liidreid. Teatevahetuseks oligi Norra suures mängus tagasi ja kuigi väike õhuvahe jäi sisse, siis sisuliselt läksid üheskoos viimasele ringile venelannad, rootslannad ja norralannad. 

Ankrunaine Marit Björgen sõitiski 3,4 sekundilise vahe muretult kinni ning hakkas ka tempot tegema. See oli kohe liiast Anna Netševskajale, mis tähendas, et venelased langesid esikoha konkurentsist. Kuldmedal jagati välja klassikalises duellis Björgeni ja Nilssoni vahel. 

Norralanna hoidis pidevalt tempotegemist enda õlul, kuid Rootsi ei jäänud grammigi maha. Kuid lõpuheitluses näitas teravamat sammu ikka 37aastane Björgen, kes koondise võidule vedas. Nilsson jäi finišis maha 2 sekundiga. Pronksi said Venemaa olümpiasportlased. 

Ühtlasi oli see Björgenile 13. olümpiamedaliks, mida on täpselt sama palju kui Ole Einar Björndalenil. Enamat pole suutnud mitte keegi. Samuti kindlustas Björgen endale 7. olümpiakulla, mis on läbi aegade teine tulemus. 8 kulda on Björndalenil ja Björn Dähliel.