Anastassija Kuzmina.Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV
Pyeongchang 2018
17. veebruar 2018, 13:52

UHKE! Venelaste poolt hüljatud ja Slovakkiat esindama hakanud Kuzmina teenis järjekordse olümpiakulla, soomlaste au ja uhkus jäi taas medalita (1)

Naislaskesuusatajad jagasid täna Pyeongchangis välja viimase individuaalse medalikomplekti. 12,5 km ühisstardiga sõidu võitjaks tõusis Anastassija Kuzmina. 

Suurepärastest oludes toimunud võistlus soosis juba algusest eelkõige neid sportlasi, kes kiired suusarajal, sest lasketiirudes palju eksimusi oodata polnud. 

Avalaskmise järel võitles endale väikse edu välja Anastassija Kuzmina. Sealjuures esimesest tiirust pääses puhaste paberitega 18 sportlast 30st. Küll aga eksis ühel lasul Pyeongchangist enne tänast juba kaks kulda võitnud Laura Dahlmeier. 

Ohjad haaranud slovakitar näitas ülikindlat kätt ka teises lamadestiirus ning kasvatas edu konkurentide ees ligi 8 sekundile. Tema kannul oli Darja Domratševa ning tavadistantsil üllatanud Hanna Öberg. Dahlmeier eksis aga taas ning sellega olid tema lootused sisuliselt kustunud. 

Kuzmina ja Domratševa vahe püsis samas vahemikus, keda omakorda jälitas kolmik Öberg - Denise Herrmann - Dorothea Wierer. Nemad jäid maha umbes poole minutiga. Nõnda tuldi ka kolmandasse lasketiiru. 

Ning kõik jätkus sarnases rütmis: Kuzmina läbis taas tiiru puhaste paberitega ning 28,2 sekundiline edu Wiereri ees lõhnas juba üsna kindlalt kuldmedali järgi. Oma elu tegi raskeks Domratševa, kes jättis ühe märgi üles. Märkamatult tõusis kolmandaks Veronika Vitkova, kes kaotas liidrile 37,6 sekundit. 

Võitjasaatus paistis olevat selge, kuniks viimase tiiru viimase märgini. Kuzmina, kes oli sinnani veatult tegutsenud võttis ülipika mõtlemisaja ja eksis viimasel lasul. Tema õnneks eksisid ka lähikonkurendid. 

Tiirust väljudes oli Kuzmina edu 24,7 sekundit ja sellest igati piisas. Venemaa poolt hüljatud ning Slovakkiat esindama hakanud 33aastane Kuzmina kindlustas endale kolmandat olümpiat järjest kuldmedali. Nendelt mängudelt oli see talle juba kolmas medal. 

Hõbedale sõitis end ikkagi Domratševa, kes suutis viimase tiiru puhtalt läbida. Pronksile võitles Tiril Eckhoff. See tähendab, et soomlaste au ja uhkus, 35aastane Kaisa Mäkäräinen, kes lõpetas 10ndana, jäi taas kaua oodatud olümpiamedalita.