Nii nagu sel pildil, surus Rootsi täna Soome vastu jääd. Ent meie põhjanaabrid andsid südi lahingu ning väärinuks vähemalt lisaaega.Foto: KIM KYUNG-HOON
Pyeongchang 2018
18. veebruar 2018, 16:29

ÕL OLÜMPIAL | 7 VÕTIT | Tre Kronor surus mängus alagrupivooru mõisa peale igirivaal Soome vastu jääd (6)

Pyeongchangi taliolümpial lõppes täna meeste hokiturniiri alagrupivoor. Lisaks Kanadale ja Lõuna-Koreale olid kohaliku aja järgi täna õhtul vastamisi ka Soome ja Rootsi. Õhtuleht võtab naabrite lahingu seitsme võtmeküsimuse abil kokku.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Head kohavalikud ja õnnelikud põrked. Avakolmandikku domineeris täielikult Rootsi. Nad olid positsioonirünnakul selgelt kindlamad ning Soome ründemäng oleks võinud olla sujuvam, kuid meie põhjanaabrite söödutäpsus ei kannatanud kriitikat.

Kohtumise avavärava viskas Anton Lander. Kõik sai alguse soomlaste supervõimalusest, kui Petri Kontiola ei suutnud Viktor Fasthi fantastiliselt positsioonilt üle mängida.

Kontiola vise põrkus Fasthist Linus Omarkile, kes fantastilise sööduga Landeri soomlaste puurivahi Mikko Koskineniga silmitsi mängis. Kaasani Barsi litrimehel polnud Koskineni alistamisega probleemi, lisaks Omarkile sai söödupunkti kirja ka Fasth.

Esimesel 20 minutil suutis litri soomlaste väravasse toimetada ka Par Lindholm, kes pani Patrik Hersley viskele hokikepi vahele. Mänguvahend lendas väravasse, kuid kohtunike silmis ei vastanud tabamus määrustele.

Pärast rootslaste juhtväravat muutus Soome oluliselt aktiivsemaks ning see tendents jätkus ka teisel kolmandikul, kus mäng oli küllaltki võrdne. Tõsi, paremad võimalused olid soomlastel.

Ühest neist said meie põhjanaabrid kirja ka viigivärava. Kolmandiku alguses suunas Joonas Kemppainen litri väravaesises segaduses Fasthi selja taha, kuigi rootslaste puurivaht oli tõrjele väga lähedal.

Joonas Kemppainen on litri Viktor Fasthi selja taha suunanud. Foto: POOL

Ka kolmas kolmandiku oli tasavägine, kuid pikema õlekorre tõmbasid rootslased. Koskinen ei suutnud püüda rootslaste viset ning litter põrkus väravavahist lauapalliks, millele jõudis esimesena jaole Patrik Zackrisson. Lõppskoori 3:1 vormistas 4,3 sekundit enne lõppu Oscar Mölleri vise tühja väravasse.

Muide, rahvast oli Kwandongi hokikeskuses meeldivalt palju. Täismajast jäi küll puudu, kuid rahvas elas meestele kaasa ning iga väiksemgi võimalusepoeg, tõuklemine või poordi lükkamine meelitas publiku häälepaeladest välja ahhetamised ja ohked.

Kindlat koduväljakueelist omas Soome, kelle poolehoidjaid on Lõuna-Koreasse reisinud selgelt rohkem kui rootslasi ning hüüe "Suomi, Suomi" kaikus üle areeni korduvalt. 

2. Mis oli mängus veel kaalul peale au, uhkuse ja võidupunktide?

Koht kaheksa parema hulgas. Et Rootsi ja Soome olid varasemad alagrupikohtumised Saksamaa ja Norra vastu võitnud, lunastas tänase kohtumise võitja endale pileti otse veerandfinaali.

Ent kaotaja ei pea nukralt koju sõitma. Vähemalt mitte veel. Olümpiaturniiri reeglistik näeb ette, et kolme alagrupi võitjad ja parim teise koha omanik lunastavad piletid kaheksa parema sekka. Ülejäänud kaheksa võistkonda pääsevad play-off'i esimesse ringi, kus Soome kohtub Lõuna-Koreaga.

Soome jäi alagrupi teise koha omanike seas teiseks. Selles arvestuses napsas esikoha Kanada, kes alistas täna 4:0 Lõuna-Korea ning kogus soomlastest ühe punkti rohkem.

Maxim Lapierre oli üks neist kanadalastest, kes Lõuna-Korea vastu käe valgeks sai. Foto: DAVID W CERNY

3. Kumb võidab tänase mängupildi põhjal tõenäolisemalt medali - Soome või Rootsi?

Kohutavalt raske öelda, sest medalipretendendid on mõlemad. Aga minu arvamus kaldub rohkem Soome poole. Jah, nad kaotasid, kui mängupildilt nad seda ei väärinud.

Landeri avavärava puhul peab Rootsi tänama õnne, et litter Fasthist niivõrd hästi Omarki kepile kukkus. Teise värava puhul oleks Koskinen heal päeval kindlasti suutnud litri kinni püüda. Ent oleksid ei maksa.

Kui avakolmandikul oli Soome ründemäng üsna hambutu, siis järgmistel perioodidel seis märgatavalt paranes. Aga toonitan: Soome ja Rootsi vahel on väga raske valida, sest tänane kohtumine oli laias laastus ikkagi tasavägine.

4. Kes oli kohtumise parim mängija?

Viktor Fasth. Rootsi puurivaht hiilgas eelkõige teisel ja kolmandal perioodil mitme paraadtõrjega. Ta tõrjus 18 pealeviset.

Rootsi väravavaht Viktor Fasth. Foto: GRIGORY DUKOR

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Rootsi peab parandama oma ülekaalumängu. Enne kohtumist Soomega oli Tre Kronoril Pyeongchangis olnud kaheksa võimalust enamuses mängides väravat visata, kuid iga missioon oli ebaõnnestunud. Soome vastu saadi enamuses mängimist proovida kuus korda ning ainus tabamus tuli vaid tühja võrku.

Soome peab kohtumisi paremini alustama. Teinekord võivad vastased uniste stardi halastamatult ära kasutada. Lisaks tuleb soomlastel parandada oma realiseerimist, rootslaste vastu jagus häid võimalusi küll ja küll.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Rootslaste väravavaht Viktor Fasth: "Mängisime täna väga targalt. Blokeerisime palju viskeid ja tegemist oli tõelise meeskonna võiduga."

Rootslaste ründaja Stefan Kronwall: "Soomlased on väga hästi organiseeritud meeskond ja meil oli nendega tükk tegemist. See oleks võinud kalduda mõlemas suunas täna, kuid arvan, et väärisime täna võitu."

Soome peatreener Lauri Marjamäki: "Fasth oli täna Rootsi väravas suurepärane. Mingil hetkel pidi see kaotus tulema ja ju see oli praegu."

7. Mis saab edasi?

Soome kohtub ülehomme Lõuna-Koreaga, Rootsi jääb ootama Šveitsi-Saksamaa paari võitjat ning madistab emma-kummaga 21. veebruaril veerandfinaalis.