Foto: Robin Roots
Repliik
18. veebruar 2018, 20:16

Mihhail Kõlvart | Kuidas Tallinn tähistab EV100? (10)

EV100 Tallinna kava tutvustus leidis aset eelmisel aastal, 8. detsembril 2017, mida on tähendusrikas meenutada, sest sel päeval – 140 aastat tagasi toimusid Tallinnas esimesed linnavolikogu valimised, uue kalendri järgi 7. ja 8. detsembril 1877. Esmakordselt valiti siinsel alal seisusliku omavalitsuse ehk Tallinna rae asemel kohaliku omavalitsuse institutsioonina linnavolikogu ja linnavalitsust. On tähendatud, et Eesti riik on ajalooliselt välja kasvanud kohalikest omavalitsustest. Tallinna linnavolikogul oli oluline roll Eesti Vabariigi loomises ja iseseisvuse taastamises. 

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamine kestab ühtekokku kolm aastat ning oleme selle pika ja värvika teekonna alguses. Rõõmust ja heast tahtest sündinud kingitused ja eelseisva juubeliaasta sündmuste kava pealinnas räägivad koostööst ja ühtsusest. Oma programmis oleme sarnaselt üleriigilisele EV100 sõnumile seadnud fookusesse lapsed ja noored. Samas soovib linn mitmekülgse programmiga pakkuda elamusi ja tegutsemisrõõmu kõigile tallinlastele kui ka linnakülalistele. Kui sõnastada lühidalt Tallinna kava, siis võib seda iseloomustada sõnadega – me näeme, me tunneme ja me teeme.

Linna soov on, et väärikast juubeliaastast kujuneks Tallinnas sündmusterohke ja emotsionaalne periood. Kutsume üles kõiki aktiivselt osalema juubeliaasta meeleolu loomisest linnaosades, töökohtades, sõprade- ja pereringis. Eesti riigi juubeliaasta algas suure ühispeoga, mida korraldasime riigi ja linna koostööna, kui aastavahetusel toimus kontsert „Sajaga juubeliaastasse“ Vabaduse väljakul. ERRi otseülekande kaudu said sellest osa võtta kõik eestimaalased.

Juba praegu on meeleolu loomiseks Vabaduse väljakule rajatud võimsad valgusinstallatsioonid, kus vahelduvad lipuvärvidega valgussambad ja nn. Päikesejänkud ehk valgusvihud, mis väljakul lustivaid lapsi ja noori jälitavad või nende eest ära liiguvad. Lisaks on avatud ja avatakse järgmiseks kolmeks aastaks veel seitse erinevat valguslahendit. Üheks kingituseks linnapildis, mis jääks püsima ja saab loodetavasti olema menukas ka turistide seas, on suve lõpuks rajatav Tallinna pildistamissein.

Kuna EV100 on pühendatud lastele ja noortele, siis on kavas rida kingitusi ja üritusi just neile mõeldes. Tallinna vanim lasteaed, Kopli lasteaed sündis samal aastal mil Eesti vabariik. Sellest ajendatuna otsustas linn kinkida oma lasteaedadele Eesti riigi juubeli puhul uued mänguväljakud. Projekti „100 mänguväljakut Tallinna lasteaedadele“ raames kerkib 126 uut mänguväljakut.

Ka Tallinna päeva, 15. maid tähistatakse tuleval aastal kummardusena Eestile. Üks kesksemaid üritusi sel päeval on Tallinna õpilaste ühislaulmine Vabaduse väljakul, millest võtavad osa Tallinna koolide põhikooli- ja gümnaasiumiõpilased. Lasteaialaste laulupidu „SadaSäraSilma“ toimub Vabaduse väljakul 1. juunil. Suurematele lastele korraldatakse 18. augustil noorte tänavakultuuri festival, mis toob nii osalejate kui külastajateni tänavatantsu, tänava korvpalli ja mini-jalgpalli säravad hetked, ehedad emotsioonid ja ambitsioonikad ning andekad noored. Lisaks võistlustele saab kuulda head muusikat, osa saada kunstist ja osaleda erinevates töötubades.

Kuna naaberriigid Eesti, Läti ja Leedu tähistavad oma 100. sünnipäeva samal aastal, siis sel puhul toimuvad kõigi kolme riigi peaväljakutel ühised kontserdid. Balti riikide pealinnade orkestrite kontserttuur toimub 18.08-01.09 Riias, Tallinnas ja Vilniuses. Kingituseks naaberriikide pealinnadele paigaldatakse sel suvel Riiga, Tallinnasse ja Vilniusesse ka kolme riigi lipuvärvides lillepeenrad.

Lisaks lastele ja noortele ei jäeta tähelepanuta ka neid, kes lapseeast väljas – igal tallinlasel on riigi sünnipäevaga oma side ja seda saab tähistada nii üheskoos linna südames kui eraldi oma kodukohas. Juubeliaasta meeldejäävaks tähistamiseks toimuvad üritused üle linna – nii on iga linnaosa tulnud välja oma programmiga.

Eesti kunsti kuldaja näitusega „Rõõm Tallinna südames“ Tallinna Raekojas tähistatakse lisaks Eesti Vabariigi 100. aastapäevale ka 100 aasta möödumist Tallinna saamisest riigi pealinnaks. Näitus annab tervikliku ülevaate 20. sajandi esimese poole Eesti maalikunstist. Näitus avati sel nädalal ja on külastajatele avatud kuni 1. maini.

Tallinna EV100 pühendatud programmi eelarve on 1,3 miljonit eurot, lisaks Tallinna kommunaalameti investeeringud erinevatele valguslahenditele ligi poole miljoni euro ulatuses.

Eesti vabariigi sünnipäeva aastal Tallinna soov toetada linna pensionäre pensionilisaga on üks kingitusi Eesti riigile, et meie ühiskonna eakaid ja väärikaid liikmeid juubeliaastal toetada.

Kõik Tallinna linna sündmused on kokku kogutud ja leitavad EV100 kodulehel https://www.ev100.ee/et/tallinn, mida ka pidevalt täiendatakse uute kingituste ja sündmustega. EV100 kodulehelt leiab ka EV100 Tallinna kingitused, toon siinkohal välja mõned näited linnakujundusest: valgustammed kõigis linnaosades, Exploreri maja meediafassaad, valgusinstallatsioon, valgusmastid Tartu maanteel ja Vabaduse väljakul, viimased on täna Leedu iseseisvuspäeva puhul Leedu lipuvärvides jpm.