Tõnis ErilaidFoto: Erakogu
Blogid
19. veebruar 2018, 00:01

Kuidas rannast leiti Eesti kalurite pudelipost (4)

„Kas Põhjameres hukkus üks Nõukogude peal- või allveelaev?“ küsis Stockholmi Eesti Päevaleht 16. veebruaril 1983, tsiteerides venekeelset pudeliposti, mille taanlased Põhjamerest leidnud olid.

„Põleme. Mingit võimalust pääsemiseks. Meid on veel järel kaheksa madrust. Palume sellest teada anda Tallinna sadamasse Estrõbpromile. Pääsemislootust ei ole. Läheme põhja.“

Estrõbprom oli tootmiskoondis Eesti Kalatööstus, toona suurim omasugune Nõukogude Liidus. Kiri oli pandud Ungari päritolu veinipudelisse. Arst Arthur Vaag, kes pudeli leidis, teatas sellest Nõukogude saatkonda, aga mingit vastust ei saanud. Salapärasest pudelist kirjutanud Jyllands Posten osutas, et samal ajal uhuti Esbjergis Fanø saare randa kolm meremehepassi, mis näisid pärinevat mõnelt vene sõjalaevalt, lisas Stockholmi Eesti Päevaleht. Asja hakkas uurima kohalik politsei, kellelt riigipolitsei selle varsti üle võttis teatades, et Taani võimud pole teadlikud ühestki laevahukust nende vetes.

Doktor Vaag ütles, et ta kirjutas Tallinna, nagu pudelipostis paluti. „Vaevalt ma mingit vastust saan,“ oli ta veendunud.

Salapärane kiri jäigi salapäraseks, sest rohkem ajakirjanduses sellest juttu ei olnud. Tallinnas ammugi mitte.