VALGUSVÄRAVA ALL: Finlandia Vanasadamast väljumasFoto: Küllike Rooväli
Eesti Vabariigi 100. juubel
18. veebruar 2018, 21:42

FOTOD | Tallinna Sadam süütas Eesti juubeliks valgusväravad (2)

Tallinna Sadama kingitus Eesti Vabariigi sajandaks sünnipäevaks on sini-must-valge valgusinstallatsioon „Värav laevadele“, mis rõõmustab alates 16.veebruarist pimedal ajal Eesti suurimasse mereväravasse saabujaid.

Tallinna Sadam on enam kui kümne miljoni reisijaga Eesti suurim esindus- ja turismivärav.  "Usume, et uudne sini-must-valge valgusega maalitud valgusvoog meelitab  turistid laevatekile imetlema Eestisse saabumist, kutsub kohalikud inimesed sadamasse jalutama ning tekitab Pirita teed mööda liikuvates inimestes soovi peatuda ning pöörata pilk merele,“ lausus sadama tegevjuht Valdo Kalm.

Valgusinstallatsioon koosneb kahest kahe valgustiga varustatud platvormist, mis asuvad  sadama merepoolsete kaide otsas. Igale platvormile on paigaldatud 2 prožektorit: 1 kW-valge ja 3kW-sinise läätsega ning nende elektritoide- ja juhtimisseadmed. Prožektorite läbimõõt on 560 mm.

Sinised ja valged kitsad valgustite vihud koos valgustamata vahemikuga moodustavad 300 m kõrgusel õhus ristuva Eesti lipu värvides installatsiooni „Valgusvärav laevadele“. Valgusvärav on nähtav pimedal ajal ning paremini niiskete ja sademetega ilmadel.

Valgusinstallatsioon on tarnitud ja paigaldatud Smelta OÜ poolt. Installatsioonis on kasutatud Suurbritannia firma Francis Searchlights Limited prožektoreid, mis on projekteeritud ja valmistatud tööks rasketes ilmastikuoludes merel ja mere ääres. Projekti tehniline lahendus on kooskõlastatud Lennuameti ja Veeteede Ametiga.

Firma Francis Searchlights Limited võimsamad ja kallimad valgustid on kasutusel näiteks Eiffeli tornis, Singapuris ja Mekas.

Valgusinstallatsioon jääb Vanasadamasse saabuvaid reisijaid ja laevu rõõmustama ka pärast vabariigi sünnipäevakuud ja -aastat.