Uue euromündi esitlusFoto: Teet Malsroos
Galeriid
19. veebruar 2018, 12:19

GALERII | Eesti Pank esitleb uut euromünti, järjekord lookleb tänavale (15)

Eesti Pank avab täna oma peaukse, et esitleda Iseseisvussaalis Eesti vabariigi 100. aastapäevale pühendatud erikujundusega 2eurost käibemünti. Esitluse alguses etendub saalis minietüüd Päästekomitee ainetel ning pärast esitlust saavad huvilised osta endale mündi ja mündikaardi. Keskpanga Iseseisvussaal on sel päeval inimestele avatud kella 17ni. 

Praegu on huvilisi nii palju, et mööda tänavat lookleb nende järjekord.

„Kutsume inimesi külla Eesti Panga Iseseisvussaali, et esitleda Eesti riigi juubeli tähistamiseks mõeldud erikujundusega kaheeurost münti, mis oma sümboolse tiraažiga on mõeldud igale eestlasele. Kuna 2eurone kehtib kogu euroalal, siis saadab see münt Eesti pidupäevast sõnumi ka teistele eurooplastele,“ ütles Eesti Panga president Ardo Hansson.

Mälestusmünt on mõeldud sümboolselt kõigi Eesti elanike jaoks ja seetõttu tuleb müntide tiraaž sama suur, nagu oli Eesti rahvaarv 2017. aasta alguses: 1 317 800. Alates 19. veebruarist jõuavad juubelimündid jaekaubanduse kaudu ka ringlusse.

2eurone mälestusmünt, mis on pühendatud kolme Balti riigi 100. aastapäevale. Münt kannab nime „Balti õdede kokku põimitud juuksed“ ning mündil on kujutatud Balti riikide minevikku, olevikku ja tulevikku kokku põimitud palmikuna. Foto: muuseum.eestipank.ee / Kuvatõmmis

Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud mälestusmünti esitletakse Eesti Panga Iseseisvussaalis, mis on Eesti omariikluse üks sümbolitest, kus 24. veebruaril 1918 moodustati Ajutine Valitsus. EV100 sünnipäevanädalat alustavate ürituste raames on Iseseisvussaal erandkorras avatud kõigile huvilistele 19. veebruaril algusega orienteeruvalt kell 13 kuni kella 17ni.

Erikujundusega juubelimündi rahvuslikul küljel on kujutatud Eesti Vabariigi ametlikku juubelilogo „Aastasada“, mis seob endas moodsas võtmes numbreid 18 ja 100, ühendades nii riigi asutamise aasta ja tänapäeva. Mälestusmündi kujunduse autoriks on loovagentuur Identity ja mündid on vermitud Leedu Rahapajas.

Erikujundusega juubelimündi rahvuslikul küljel on kujutatud Eesti Vabariigi ametlikku juubelilogo „Aastasada“, mis seob endas moodsas võtmes numbreid 18 ja 100, ühendades nii riigi asutamise aasta ja tänapäeva. Foto: muuseum.eestipank.ee / Kuvatõmmis

Lisaks kaheeurosele mündile saavad huvilised soetada mündikaarti ja 2018. aasta käibemüntide voldikut.

Eesti Pangas toimuv mündiesitlus ja -müük on osa EV100 sünnipäevanädala avaüritusest.

Esitluse ja mündimüügi ajakava:

  • 11.50 kogunetakse aadressil Tartu mnt 1, taustaks mängib Politsei- ja Piirivalveorkester.
  • 12.00 algab Eesti Vabariigi sünnipäevanädala avaaktus, kus peab kõne Eesti Vabariigi peaminister Jüri Ratas. Ajaloolane Jaak Juske heidab pilgu 100 aasta tagustele sündmustele. Orkester esitab hümni.
  • 12.30 hakatakse rongkäigus liikuma Eesti Panka. Rongkäigu ees sammub orkester, marsruut Tartu mnt - Laikmaa tn - Rävala pst - Teatri väljak (pärisuunas) - Eesti Pank (Estonia pst 13).
  • orienteeruvalt kl 13 siseneb Eesti Panka rongkäik ja seejärel saavad siseneda ülejäänud külalised. Algab EV100 pühendatud 2eurose mälestusmündi esitlus. Esitlusel peab kõne Eesti Panga president Ardo Hansson, sõna võtavad mündi kujundajad. Etendub minietüüd Päästekomitee ainetel.
  • orienteeruvalt kl 13.30 algab Eesti Panga Iseseisvussaalis mündimüük, mis kestab kuni kl 17ni.

Eesti Panga Iseseisvussaali mündiesitlusele tulevad inimesed peavad olema valmis turvakontrolliks. Sisse pääseb keskpanga peauksest, mis asub Estonia puiesteel (Kentmanni tänava poolsel nurgal).

Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud kullast meenemündi on kujundanud Tiiu Pirsko ja Mati Veermets. Mündil on kujutatud rahvuslille rukkilille ja Eesti vanimat geomeetrilist ornamenti, milles olevad sümbolid tähendavad täiuslikku õnne, arengut ja tasakaalu. Foto: muuseum.eestipank.ee / Kuvatõmmis

Eesti Panga muuseum on sel päeval suletud.

Üks lugeja andis Õhtulehele teada, et seoses ülekoormusega on juba 40 minutit maas Omniva veebiserver (münte saab osta ka interneti teel).