Jean-Claude Juncker Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
20. veebruar 2018, 08:18

Euroopa otsib tipp-poliitikut: võiks olla kolmes keeles sorav ja valitsusjuhi taustaga (1)

2019. aasta suvel toimuvate Euroopa parlamendi valimiste eel on Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker teinud poliitikutele ettepaneku kaaluda taas kord nimetada oma üle-euroopaliste parteide etteotsa niinimetatud tippkandidaadid (Euroopas tuntud saksakeelse nime spitzenkandidat all), kellest võiks valimisvõidu korral saada komisjoni järgmine president.

Eesti Päevaleht kirjutab, et Junckeri juhitava Euroopa Komisjoni juures tegutsev mõttekoja analüüs tõi ka esile, milline võiks olla edukas komisjoni president. „Mitmekeelsus pakub selgelt eeliseid ja Euroopa Liidu institutsioonide kolme töökeele oskust võib nimetada peaaegu et eelduseks,” kirjutatakse analüüsis. 

Keskuse hinnangul on vaja ka juhtimiskogemust (või täidesaatva võimu kogemust) ja selleks, et olla efektiivne komisjoni president, peaks tulevane spitzenkandidat olema Euroopa ülemkogul (ehk siis liikmesriikide valitsusjuhtide koosviibimisel) tuttav nägu. Üks poliitik, kes nendele kriteeriumidele vastaks, oleks Juncker, kuid tema uuesti ei kandideeri.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes.