Video: Karli Saul/Scanpix
Krimi
20. veebruar 2018, 17:13

VIDEOD ja DROONIFOTOD | Reisirongile sõitis ette joobes veoautojuht, üheksa inimest sai viga (173)

Keila lähedal Kulna raudteeülesõidul toimunud veoauto ja reisirongi kokkupõrkes sai hetkel teadaolevalt viga üheksa inimest. Teelõik õnnetuspaigas jääb suletuks vähemalt ööpäevaks. Rongile ette sõitnud veoautojuht oli alkoholi tarvitanud.

Teisipäeva hommikul kell 8.30 sai häirekeskus teate, et Keila vallas Kulna raudteeülesõidul toimus kokkupõrge veoauto ja reisirongi vahel. Esialgsetel andmetel liikus reisirong Riisiperest Tallinna suunas, kui põrkas Kulna raudteeülesõidul kokku veoautoga. Kokkupõrke tulemusel paiskusid vedur ja esimene vagun rööbastelt maha. Õnnetuse tulemusena oli veok nii tugevalt deformeerunud, et päästjad lõikasid veokist juhi välja.

Õnnetuses sai kannatada üheksa inimest. Raskelt said viga nii vedurijuht, 50-aastane mees ning kui veoauto juht, 49-aastane mees. Kui veokijuhi seisund on raske, siis vedurijuht pääses pärastlõunal kodusele ravile. Meedikud viisid haiglasse ka seitse rongis viibinud reisijat.

Põhja prefektuuri operatiivjuht Urmet Tambre sõnul on raske liiklusõnnetuse põhjused selgitamisel.

„Rongiliiklus õnnetuspaigas ja teelõik Vana-Haapsalu maanteelt Ohtu suunas jääb suletuks vähemalt ööpäevaks,“ sõnas Tambre, kes soovitab autojuhtidel valida alternatiivne marsruut.

„Esialgsetel andmetel põhjustas õnnetuse veokijuht, kes sõitis rongile külje pealt sisse. Arvame, et juht oli kaine, aga täpsed asjaolud veel selguvad,“ rääkis Tambre. Ta lisas, et teeolud olid sündmuskohal talviselt lumised, kuid ei midagi ekstreemset. Samuti polnud sündmuskohal probleeme nähtavusega - ilm oli selge ja raudteeülesõidul tee pikalt mõlemale poole näha. Kui suur oli veoauto kiirus kokkupõrke hetkel, selgitab uurimine.

Eesti Raudtee ohutusdirektor Ivan Kappaneni sõnul võis rongi kiirus kokkupõrke hetkel olla umbes 60-70 km tunnis. Palju reisijaid rongis oli, veel ei teata. „Õnnetuse tagajärgede likvideerimine võtab aega. Rongiliiklus võib taastuda neljapäeva hommikuks,“ vastas Kappanen.

Politsei teatas kella viie ajal õhtul, et analüüsi tulemusena selgus, et veoautojuht oli alkoholi tarvitanud. Juhtunu väljaselgitamiseks alustati väärteomenetlust.

Põhja prefektuuri operatiivjuht Urmet Tambre ei mõista, mis toimub inimeste peas, kes tarbivad alkoholi ja istuvad rooli.

„Kui palju inimesi peab surma ja viga saama, kuni inimesed lõpuks aru saavad, et alkohol ja juhtimine ei käi kokku,“ ütles Tambre. „Ärme solgi Eesti riigi sünnipäeva oma lollustega. Kui pead sõidukit juhtima, siis püsi kaine.“

Vaata videost intervjuusid Põhja prefektuuri operatiivjuhi Urmet Tambre ja Eesti Raudtee ohutusdirektor Ivan Kappaneniga!

Päästjad said teate kell 8.30.

Päästjate jaoks on praegu aktiivne päästetöö lõppenud, sündmuse juhtimine läks üle politsei kätte. 

Seose liiklusõnnetusega Harjumaal Kulna-Vasalemma maantee raudteeülesõidukohal (km 1,094) on liiklus suletud. Liiklejad suunatakse ümbersõidule: Keila- Haapsalu maantee - Ülesõidu tn (Keila linna) - Ringtee tn (Keila linn) - Linnamäe tee. Ülesõit jääb suletuks vähemalt 24h (orienteeruvalt kuni 10:30 21. veebruaril).

Elron: Läänesuuna rongiliiklus on täna häiritud

Kulna ülesõidul toimunud reisirongi ja veoauto kokkupõrke tõttu on Läänesuuna rongiliiklus häiritud. Läänesuunal sõidavad rongid liinil Tallinn-Keila-Paldiski. Asendusbussid teenindavad reisijaid Keila-Riisipere vahel.

Asendusbusside peatused asuvad:

  • Keila – bussipeatus „Keila raudteejaam“ (Uuel tänaval)
  • Kulna – Kulna-Vasalemma teeristil, rongipeatuse juures
  • Vasalemma – Vasalemma raudteejaama ees (Jaama teel)
  • Kibuna – Kibuna tee lõpust 300 meetrit asuva ristmiku juures
  • Laitse – bussipeatus “Laitse raudteejaam” (Munalaskme-Laitse maanteel)
  • Jaanika – bussipeatus “Jaanika” (Ääsmäe-Haapsalu maanteel)
  • Riisipere – Riisipere raudteejaama ees (Jaama teel)

Operatiivset infot sõiduplaanimuudatuse kohta saab Elroni kodulehelt elron.ee või tasuta rongiinfo telefonilt 616 0245.

Veok oli kindlustatud

Täna Kulna ülesõidul toimunud rongi ja veoki kokkupõrkel osalenud veok on kindlustatud.

ERGO kahjukäsitlusvaldkonna juht Caterina Lepvalts palub kannatanutel pöörduda hüvitise taotlemiseks nende poole: "Liiklusõnnetuses vigastada saanud isikutele hüvitab kindlustusselts vastavalt liikluskindlustuse seadusele nt ravikulud ja saamata jäänud töötasu." 

Kaart - 2018. aasta raskemad õnnetused:

Kokkupõrke asjaolude uurimiseks on lisaks  Politsei- ja Piirivalveametile ning Ohutusjuurdluskeskusele menetluse algatanud ka Tehnilise Järelevalve Amet.