Saksamaa kaitsejõudFoto: AFP/Scanpix
Maailm
20. veebruar 2018, 10:41

Saksa meedia: Bundeswehril pole NATO missiooni jaoks piisaval hulgal tanke (13)

Saksamaal on suuri probleeme, et täita oma kohustusi NATO ees, kirjutab Deutche Welle. Nimelt pole sakslastel piisavas koguses tanke, et juhtida  2019. aastast Venemaa-vastaseid kiirreageerimisjõude (VJTF). 

Opositsioonipoliitikute sõnul on tekkinud olukorras süüdi kaitseminister Ursula von der Leyen. 

15. veebruaril kirjutas Die Welt, et Saksa sõjavägi on salaja tunnistanud, et ei suuda täita NATO-le antud lubadusi. Bundeswehr kavatseb järgmisel aastal alustada VJTF juhtimist, kuid tal ei ole piisavalt tanke, seisvat kaitseministeeriumi dokumendis. 

Täpsemalt on Münsteris asuval üheksandal tankibrigaadil vaid 9 töökarras Leopard 2 tanki, kuigi lubatud oli 44 soomukit. Jalaväe soomusmasinaid on Bundeswehril kõigest 3, vaja olnuks aga 14. 

Ministeeriumi dokumendis oli kirjeldatud olukorra põhjuseks toodud varuosade puudus, kõrge hind ning sõidukite hooldamiseks kuluv aeg. Samuti öeldi, et sõjaväel on puudus öise nägemise seadmetest, automaatsetest granaadiheitjatest, talvistest riietest ning kuulivestidest.

Saksamaa kaitseminister Ursula von der Leyen Foto: Reuters/Scanpix

Opositsiooniparteid näitavad näpuga  Von der Leyenile

„Von der Leyen peaks endalt küsima, mida ta on viimasel valitsusajal teinud,“ ütles roheliste partei pressiesindaja Tobias Lindner. „Ilmselt on poliitiliselt asjakohasem pidevalt teatada oma relvastuskavatsustest ja suundumuste näitamisest kui et lahendada lõpuks varuosade ja hoolduse puudujäägid. Von der Leyen vastutab praeguste probleemide eest täielikult ja totaalselt,“ sõnas Linder.