Kristjan Ilves hüppemäel. Foto: KAI PFAFFENBACH
Pyeongchang 2018
20. veebruar 2018, 17:33

OLÜMPIAPÄEVA KOKKUVÕTE | Ilvese hoog jäi väikeseks, sakslastele rõõm ja valu ning Hollandile pronksi toonud maailmarekordisõit

Neli päeva enne Eesti Vabariigi 100ndat sünnipäeva oli eestlastel põhjust kaasa elad Kristjan Ilvese tegemistele Pyeongchangi hüppemäel ja suusaradadel. Paraku 20. veebruar meile hõiskamiseks põhjust ei toonud ning käed taeva poole said visata hoopis sakslased, kes kahevõistlejate suure mäe võistluselt kolmikvõidu noppisid. Oma positsiooni nende mängude laskesuusakuningana kindlustas ka Martin Fourcade, kes Prantusmaa segateatesõidus kullani tüüris. Aga nüüd kõigest järjekorras. Laskesuusatamise segateatesõidus sai Pyeongchangi mängude kolmanda kuldmedali kaela Martin Fourcade, kes tõstis viimase vahetusega esikohale Prantsusmaa (lisaks talle veel Marie Dorin Habert, Anais Bescond ja Simon Desthieux).Finišis oli prantslaste edu Norra ees 20,9 sekundit, pronksile sõits end Itaalia (+26,9). Viimase vahetuse eel juhtinud Saksamaa pudenes lõpuks neljandaks.Loe pikemalt
Prantsusmaa teatenelik. Foto: ODD ANDERSEN

Kui laskesuusatamises pidid sakslased alla neelama põru pilli, siis meeste kahevõistluse suure mäe võistlusel säras päike kõige eredamalt just nende õuele.

Sakslastele kindlustasid kolmikvõidu viiendana murdmaarajale startinud  Johannes Rydzek (23.52,2), kellele järgnesid kaasmaalased Fabian Riessle (+0,4) ja Eric Frenzel (+0,8). Tulises lõpuheitluses jäi esimesena medalita norralane Jarl Magnus Riiber (+2,6), parimalt kohalt suusarajale startinud jaapanlane Akito Watabe tuli üle lõpujoone viiendana (+12,5). 

Kahevõistleja Kristjan Ilves lõpetas Pyeongchangi olümpiamängudel oma teise distantsi 28. kohal, Karl-August Tiirmaa saagiks jäi 45. positsioon.

Loe pikemalt
SIIT!

Kahevõistluse finisiheitlus.  Foto: CARLOS BARRIA

Loe Kristjan Ilvese kommentaare pärast hüppeid ja pärast murdmaasõitu.

Loe Karl-August Tiirmaa kommentaare pärast hüppeid ja pärast murdmaasõitu.

Treener Andrus Ilves oli pärast võistlus aus ning nentis, et midagi rõõmustavat rääkida pole

Väljaspool võistlusi tuli samamoodi uudiseid eestlaste kohta. Nimelt selgus, et Pyeongchangi talimänge kimbutav noroviirus on jõudnud ka Eesti koondisena. Salakaval viirushaigus niitis oma teel laskesuusataja Kalev Ermitsa, kes tänaseks viirusest siiski jagu saanud. 

Loe pikemalt SIIT!

Lisaks selgus, et homses meeste murdmaasuusatamise vabatehnika sprinditeates esindavad Eestit Marko Kilp ja Karel Tammjärv.

Loe pikemalt SIIT!

Kristjan Ilves hüppemäel.  Foto: KAI PFAFFENBACH

Meeste jäähokis selgusid täna kõik veerandfinaalpaarid. Hommikul tegi tõelise jõudemonstatrsiooni USA, kes purustas 5:1 Slovakkia. Teises varajases matšis tegid ajalugu aga norrakad, kes edenesid 2:1 võiduga Sloveenia üle esmakordselt oma ajaloos jäähokiturniiril olümpiamängude veerandfinaali. 

Pärastlõunal edenes kaheksa hulka ka Soome hokikoondis, kes alistas Lõuna-Korea 5:2 ning Saksamaa, kes oli lisaajal 2:1 parem Šveitsist

Veerandfinaalpaarid:
Rootsi - Saksamaa
Kanada - Soome
Tšehhi - USA
OAR (Venemaa) - Norra

Sakari Manninen Soome 5:2 lõppseisu vormistamas. Foto: GRIGORY DUKOR

Naiste freestyle-suusatamise rennisõidus, kus Kelly Sildaru startimise korral oleks medalilootus olnud ka Eestis, võitis kuldmedali kanadalanna Cassie Sharp (95,8 punkti). Hõbeda sai kaela prantslanna Marie Martinod' (92,6) ja pronksi ameeriklanna Brita Sigourney (91,6).

Loe pikemalt SIIT!

Cassie Sharpe.Foto: LOIC VENANCE

Iluuisutamise jäätantsus tuli uue maailmarekordiga (206,07 punkti) olümpiavõitjaks Kanada paar Tessa Virtue - Scott Moir. Teiseks jäid samamoodi varasema maailmarekordi purustanud Prantsusmaa esindajad Gabriella Papadakis - Gillaume Cizeron (205,28) ning pronksi said kaela ameeriklased Alex ja Maia Shibutani (192,59). 

Loe pikemalt SIIT!

Tessa Virtue ja Scott Moir. Foto: Lucy Nicholson

Lühiraja kiiruisutamise naiste 3000 m teatesõidus püstitas uue maailmarekordi (4.03,471) Hollandi naiskond, kes hoolimata imelisest saavutusest said kaela vaid pronksmedalid. 

Tegelikult on hollandlannad oma medalite üle ääretult õnnelikud, sest B-finaalis sõitnud naistel poleks tavaolukorras olnud medalile asjagi. Kuna A-finaalis sõitnud Kanada ja Hiina aga diskvalifitseeriti, tõusiski pronksile Hollandi naiskond. Olümpiavõitjaks tuli Lõuna-Korea (4.07,361), kes edestas Itaaliat (4.15,901). 

Loe pikemalt SIIT!

Hollandi naiskond. Foto: DAMIR SAGOLJ


MEDALITABEL TEISIPÄEVASE VÕISTLUSPÄEVA JÄREL: