Vahukoore-toorjuustutort kama-pähklibiskviidilFoto: Indrek Susi
Toiduuudised
23. veebruar 2018, 00:01

24. veebruariks: vahukoore-toorjuustutort kama-pähklibiskiivil

"Kuna tegu on kodumaa väärika juubeliga, siis eeldab ka pidulaua ehteks valmistatav tort pühendumist ja aja mahavõtmist. Loomulikult on sünnipäevatordis ka kodumaised ja kodused koostisosad – kamajahu, rabarber, tume rukkileib ja toormoos," ütleb Tallink Spa & Conference Hoteli kondiiter Kaspar Kütt ja pakub järgmise retsepti. Et kõik maitsed mõjule pääseksid, tasub tort kindlasti juba täna valmis teha.  

Biskviitpõhi: 6 muna, 130 grammi mett, 70 grammi fariinisuhkrut, 70 grammi nisujahu, 100 grammi kamajahu, 15 grammi küpsetuspulbrit, 200 grammi hakitud ja röstitud metsapähklit.

Vahusta muna mee ja fariinisuhkruga tugevaks vahuks. Sõelu jahu läbi ja lisa see koos hakitud pähklitega ettevaatlikult, kuid korralikult segades vahustatud munamassile. Küpseta biskviitpõhi 26-sentimeetrise läbimõõduga vormis lähtudes oma koduahjust ja kogemustest.

Täidis: 300 grammi rabarberit (sobib ka sügavkülmast võetud), 100 grammi mett, 100 milliliitrit Vana Tallinna likööri, 3-4 kaneelipulka.

Keeda vaiksel tulel täidise koostisosadest ühtlane moos, seejärel eemalda kaneelipulgad ja pane täidis jahtuma.

Kreemid: 600 grammi vahukoort, 200 grammi kodujuustu, 100 grammi hapukoort, 70 grammi suhkrut, maitseks Vana Tallinna likööri või analoogset alkoholivaba aroomi.

Esimese kreemi jaoks vahusta 300 grammi vahukoort suhkruga võimalikult tugevaks vahuks. Lisa vahule segades juurde hapukoor ja kodujuust.

Seejärel vahusta eraldi kaussi ülejäänud vahukoor ja lisa sellele ettevaatlikult likööri nii palju, et kreem ei muutuks vedelaks. Võid kasutada pisut želatiini või vahukoorestabilisaatoreid, mis tagavad selle, et kreem tordilt plehku ei pane.

Vahekihid: 150 grammi tumedat rukkileiba, 200 grammi meelepärast toormoosi või värskeid marju.

Tordi kokkupanek: Lõika biskviit kaheks võrdseks kettaks. Aseta üks ketas tordi põhjaks ja kata täidisega. Haki rukkileib väikesteks kuubikuteks ja puista ühtlaselt täidisele. Seejärel kata leivapuru kodujuustu kreemiga ning aseta sinna peale teine biskviidipõhi. Tilguta soovi korral biskviidile veel pisut likööri ja määri peale moos või puista marju. Kata tort vahukoorekreemiga ja pane ööseks külmikusse tahenema. 

Enne serveerimist kaunista kuivatatud rukkililleõite, pohlade, metsapähklite ja šokolaadipulkade või - laastudega.