Lennart ja Helle Meri, 1993Foto: Peeter Langovits/ ETA / Õhtuleht arhiiv
Inimesed
23. veebruar 2018, 16:00

SUUR GALERII | Esileedid on läbi aegade kandnud nii omadisainitud kleite kui ka kodu- ja välismaiste moekunstnike loomingut (17)

Presidendi vastuvõtt on ukse ees ja kuigi pole teada, mida kannab president Kersti Kaljulaid tänavu vastuvõtul, võib arvata, et ta läheb ka sel aastal rahvariiete teed.

Muidugi võib president meid laupäevasel vastuvõtul ka mõne moekunstniku kauni kleidiga üllatada, kuid siinkohal on paslik teha tagasivaade möödunud aastatele ja heita pilk peale presidendipaaride rõivastele läbi aegade. 

Muidugi on aastate jooksul enim kõneainet pakkunud endise esileedi Evelin Ilvese vastuvõtutualetid, kuid esileedisid on meil olnud veel. Oleme nimekirja loomulikult pannud ka Kersti Kaljulaidi.

Aastatel 1995 ja 1996 disainis Helle Meri kleidid moekunstnik Kai Saar. Saar on rääkinud, et 1995. aastal oli tumeda ülikonna vastuvõtt ja seetõttu ei ulatunud kleit maani.

Lennart ja Helle Meri, 1995 Foto: HARALD LEPPIKSON/ÕHTULEHT ARHIIV

Järgmisel aastal kandis proua Meri sädelevast sametist geomeetrilise lõikega pikka kleiti, mille kangas haingiti Soomest. Ka aastal 1998 kandis Meri Kai Saare disainitud kleiti, mis tegelikult valmis aastaid varem, 1995. aasta riigivisiidiks Rootsi.

Lennart ja Helle Meri, 1998 Foto: ALBERT TRUUVÄÄRT/ETA/ ÕHTULEHT

Aastatel 1999, 2000 ja 2001 disainis Helle Meri kleidid Katrin Kuldma. "Siiani on see olnud balli kõige kuninglikum kleit. Olen selle kallal oma isiklike näppudega päris hoolega tikkinud. Esimese hooga ei saanud konstruktor tualeti joonisest midagi aru. Seetõttu pidin tegema kihiti joonised ning osaliselt ise välja lõikama," rääkis autor aastal 2001 kantud kleidi kohta. 

Lennart ja Helle Meri, 2001 Foto: Peeter Langovits / Postimees

Aastal 2002 vastas Ingrid Rüütel küsimusele, kas ta kaalus vastuvõtul ka rahvariiete kandmist või valis kohe peokleidi: "Kui president tohiks tulla näiteks tumedas ülikonnas, tuleksin meelsasti vahel rahvariietes, sest need on väga ilusad. Ja kus siis veel peaks rahvussümboleid kasutama kui mitte rahvuspühadel. Kuid president peab protokolli kohaselt kandma frakki ja fraki kõrval oleks see ehk liiga suur kontrast. Kuigi mõlemad on ju vanaaegsed rõivad, esindavad need eri seisusi."

Arnold ja Ingrid Rüütel, 2002 Foto: MATI HIIS

Siiski on endine esileedi vastuvõttu võõrustades ka rahvariideid kandnud. 

Arnold ja Ingrid Rüütel, 2006 Foto: KALEV LILLEORG

Kai Saar on rääkinud, et Ingrid Rüütli lemmikuks kujunes veinipunane toon, tema esimesed kleidid olid aga lihtsad, kuid põnevate nüanssidega - tikandid, pitsid ja muud detailid. Rüütel kandis Saare disainitud kleite näiteks aastatel 2003 ja 2004. 

Arnold ja Ingrid Rüütel, 2003 Foto: TIINA KÕRTSINI
Arnold ja Ingrid Rüütel, 2004 Foto: MATI HIIS

Evelin Ilvese kleidid on tekitanud rahva seas kõige suuremat furoori. 2012. aasta kleidi disainis Merike Pääro, inspiratsiooniks olid setu ehted ja Hiiumaa rõhud.

Toomas Hendrik ja Evelin Ilves, 2012 Foto: Tairo Lutter

Aastal 2014 disainis ta oma kleidi ise, selle nimeks oli "Lumeunistus". Disaineriteks on olnud veel Ülle Suurhans-Pohjanheimo, Arne Niit, Kristina Viirpalu, Xenia Joost. Ka viimane kleit, milles Evelini 2015. aastal vastuvõtul nägime, oli tema enda disainitud - Tikandid tegi Piret Kartus, lilledega aitasid Taivo Piller ja Mart Haber Shishist, kleidi teostas Aili Aamissepp.

Toomas Hendrik ja Evelin Ilves, 2015 Foto: LAURA OKS

Pärast Evelini kätles Toomas Hendrik Ilvese kõrval ühel aastal uus naine, lätlanna ieva Ilves (endise perekonnanimega Kupce). 2016. aastal kantud kleidi kulud tasus Ieva Ilves ise. Esileedi kleidi disainis Läti moekunstnik Ingrida Drazniece, kes tellis tagasihoidliku ja samas väärikana mõjunud kleidi materjali – siidkanga – Itaaliast. Seda täiustasid Swarovski kristallidest ehted. Disainerit inspireerisid Eesti talv, hall taevas ja kaunis härmatis.

Toomas Hendrik ja Ieva Ilves, 2016 Foto: Tiina Kõrtsini

Pea kohe, kui Kersti Kaljulaid presidendiks valiti, hakati ka rääkima sellest, mida küll uus riigipea vastuvõtul kannab. Juba mitu nädalat enne mullust vastuvõttu ringlesid kuuldused, et klassikalise õhtukleidi asemel kannab president hoopis rahvariideid. Proua president ei otsustanud siiski päris traditsiooniliste rahvarõivaste, vaid hoopis setu rahvarõivastest inspireeritud kleidi kasuks. Nii presidendi kui ka tema abikaasa rõivakomplekti autor oli setu rahvarõivameister Margit Mehilane, kes valiti 2016. aastal ka Eesti aasta käsitööettevõtjaks.

Kersti Kaljulaid ja Georgi-Rene Maksimovski, 2017 Foto: Teet Malsroos

Jääme põnevusega ootama, mida president Kersti Kaljulaid tänavusel vastuvõtul kannab!