Jessica Diggins ja Kikkan Randall.Foto: Reuters/Scanpix
Pyeongchang 2018
21. veebruar 2018, 14:20

Asjatundja arvamus | Timo Simonlatser: USA võit oli parim, mis juhtuda võis (4)

Õhtuleht kasutab olümpiamängude ajal erinevate alade kommenteerimisel asjatundjate abi. Suusasprintide eel ja järel ütleb sõna sekka Timo Simonlatser, kes pääses nii 2007. aasta MMil kui ka 2010. aasta Vancouveri olümpial veerandfinaali.

Vabatehnikas sõidetud murdmaasuusatamise tiimsprindis lõhkasid tõelise üllatuspommi ameeriklannad Kikkan Randall ja Jessica Diggins, kes napsasid kuldmedali. Teise kohaga pidi leppima Rootsi, keda esindasid olümpiavõitjad Charlotte Kalla ja Stina Nilsson, kolmandaks jäi Norra tandem Marit Björgen-Maiken Caspersen Falla, nemad kaotasid USA-le vastavalt 0,2 ja 3,0 sekundiga.

"USA võit oli parim, mis juhtuda võis," räägib Simonlatser. "Alale tuleb see ainult kasuks. Ei ole nii, et pakume võitjaks Norra ja nad võidavadki – alati ei pruugi suur suusariik kõige edukam olla."

Ent meeste konkurentsis noppis esikoha suursoosik Norra (Martin Johnsrud Sundby-Johannes Hösflot Kläbo). Teisena lõpetanud venelased (Deniss Spitsov-Aleksandr Bolšunov) kaotasid neile 1,7 ja pronksi välja võidelnud prantslased (Maurice Manificat-Richard Jouve) 2,0 sekundiga. Rootslased jäid esimesena pjedestaali kõrvale (+3,1).

"Norra tegi oma ära," lausub Simonlatser. "Medali saamiseks pead olema väga hea vastupidavusega suusataja. Esikolmiku moodustasidki riigid, kelle sportlased on sel olümpial teravas hoos olnud. Prantsusmaa mind siiski veidi üllatas. Jouve sõitis teadet väga vingelt, aga ma ei uskunud, et ta niisuguse tulemuse kätte saab. Samas arvasin, et Itaalia võidab medali, kuid nad jäid viiendaks, kindel vahe oli sees."

Eesti tandem Marko Kilp ja Karel Tammjärv oli oma poolfinaalis üheksas ning teenis kokkuvõttes 17. koha. "Neid, kes jäid meie võistkonnast tahapoole, tahamegi alati võita," arutles Simonlatser. "Neist, kes lõpetasid eespool, võinuks võib-olla mõne seljataha jätta. Aga finaali jõudmine tähendanuks väga suurt eneseületust."