Luisa Värk ja Taavi Rõivas, 2008Foto: TAIRO LUTTER
Inimesed
23. veebruar 2018, 18:00

GALERII | Fallos-kaelaehe ja rannakleit ehk vaata aastate jooksul presidendi vastuvõtul enim kõneainet pakkunud riideid ja aksessuaare (15)

Juba homme õhtul sammuvad kutsutud EV100-le pühendatud presidendi vastuvõtul mööda vaipa, et meie esipaariga kätelda. Sel puhul on paslik teha tagasivaade ajalukku ja vaadata, millised riided ja aksessuaarid on möödunud aastatel enim kõneainet pakkunud.

Carmen Kass

Kui aastal 2014 ilmutas end poliitik Urmas Reinsalu seltsis supermodell Carmen Kass, kes kandis õlgu paljastavat Michael Korsi disainerkleiti, ahmisid pealtnägijad õhku. Kassi seljas olnud kleidi dekoltee ulatus peaaegu nabani ja oli piduliku ürituse tarbeks kindlasti liialt seksikas. 

Carmen Kass, 2004 Foto: Mati Hiis

Liis Lass

2009. aastal ilmus kõigi jaoks suure üllatusena Lauri Laasi käevangus vastuvõtule seltskonnategelane Liis Lass. Vähe sellest, et seltskonnastaarist kaunitari poleks keegi osanud tähtsündmusele oodata, oli Lass riietunud ülakeha paljastavasse pitsist kombineekleiti, mis tekitas kõvasti kõneainet. Üks on kindel - toona kantud kleit presidendi vastuvõtu jaoks sobilik ei olnud. Lisaks kleidile oli õhus ohtralt põletavaid küsimusi: mida küll lausus Lass presidendile? Kas ta kavatseb poliitikasse minna? Kas tal on Laasiga kuum suhe? Meediakärast häiritud presidendikantselei aga kuulutas, et edaspidi tuleb kutsutud külalistel aegsasti üles anda ka oma kaaslase nimi.

Liis Lass, 2009 Foto: Aldo Luud

2016. aastal säras presidendi vastuvõtul õhtu ühes värvikaimas kleidis Marko Mäetamme abikaasa Ürge Mäetamm. Värviline kleit tekitas palju vastukaja - oli neid, kellele see tohutult meeldis. Samuti leidus inimesi, kes kleidist kuigi vaimustunud polnud. Kindel on aga see, et ükskõikseks ei jätnud Ürge Mäetamme riietus kedagi. "See on mu hästi varajane maal, guaššmaal aastast 1990, kui olin teise kursuse Kunstiakadeemia üliõpilane," rääkis Marko Mäetamm ETV saatele "Ringvaade". "Leidsime suurepärase moekunstniku Lilli Jahilo," kirjeldas Marko oma abikaasa kleidi sünnilugu. 

Ürge Mäetamm, 2016

Signe Kivi on iga aasta üks oodatuimaid presidendi vastuvõtu külalisi, sest naine üllatab alati väga stiilse riietusega. 2012. aastal naine millegagi väga ei üllatanud vaid kandis juba kord ballil kantud kleiti, millele oli lisanud Eesti Kunstiakadeemia tekli. "Kannan seitse aastat tagasi valminud kleiti, mis oli mul seljas esmakordselt, kui ma kandsin Eesti Kunstiakadeemia rektori ketti," sõnas Kivi, et toonane kombinatsioon oli peaaegu ülesoojendatud vana. 

Signe Kivi, 2012 Foto: Tairo Lutter

2007. aastal sammus mööda vastuvõtu punavaipa Lotte Jürjendal, kelle kleiti vaadates inimesed imestusest pikali pidid kukkuma. Paljad õlad ja triibuline kleit tekitasid küsimuse, kas preili on otse rannast vastuvõtule tulnud. Silma riivasid ka allpool põlve lõppevad terava ninaga lakksaapad. Jürjendal ütles, et triibulise kleidi õmbles tema tuttav. 

Lotte Jürjendal, 2007 Foto: TIINA KÕRTSINI

Aastal 2008 jäi vastuvõtul silma Luisa Värgi (täna Luisa Rõivas) kootud rahvuslik kleit, mille alläär meenutas pisut klaveriklahve. kehakatet võrreldi lausa villase sokiga. Stilist Jana Hallas ütles kommentaariks, et ta ei taha küll inimese kantud riiete kohta halvasti öelda, kuid kleit ei sobinud Luisa kehakujuga. "Kleidi või kostüümi mõte on siiski kaunistada oma kandjat, mitte vastupidi. Ja sats all ääres oli ka kuidagi naljakas."

Luisa Värk ja Taavi Rõivas, 2008 Foto: TAIRO LUTTER

Viis aastat tagasi, aastal 2013, sammus presidendipaari kätlema poliitaktivist Meelis Kaldalu, kes tekitas suurt furoori sellega, et jättis toonase esileedi Evelin Ilvese kätlemata. Kaldalu on ka siin galeriis esindatud, sest kandis väga pidulikul üritusel hoopis T-särki, mille rinnaesisel oli Siim Kallase näopilt ja kiri "Let’s JOKK". T-särki pidulikule sündmusele valis Kaldalu hoolega ning seejuures olid talle abiks ka sõbrad. "Selle kirjaga särk ei ole mingi eritellimus. Võib-isegi öelda, et see on Tartus legendaarne riietusese. Ainult varem oli särgil Kristen Michali nägu. Pidasime kunstnikuga aru ja otsustasime, et vabariigi aastapäeval oleks põhjust tema asendada Siim Kallasega," rääkis Kaldalu. 

Meelis Kaldalu, 2013 Foto: MATI HIIS

Kristiina Ojulandi 2014. aastal kantud ning Beatrice'i disainitud lilla kleit on vast läbi aegade enim kriitikat saanud kehakate vastuvõtul. Paljad õlad ja avar dekoltee ei olnud inimeste arvates vastuvõtule sobiv ning Ojulandi kleiti võrreldi nii magamiskoti, tepitud jope kui ka tekiga. "Kleit valmis TFW kollektsiooni jaoks ja inspiratsiooniks oli eelkõige kangas ise – kolmest erinevast kihist siid. Idee teha sellest just õhtukleit oli kohe selge. Kangas on väärikas, samas modernne," kommenteeris kleidi autor ise. 

Kristiina Ojuland ja Raimo Kägu, 2014 Foto: Tiina Kõrtsini

Keit Pentus-Rosimannus kandis 2015. aastal vastuvõtul Ukraina, täpsemalt hutsuulide, rahvariideid. Oskamatu silm ei saanud sellest ilmselt aru ja nii täitusid kommentaariumid küsimustega, kas Pentus-Rosimannus tuli vastuvõtule otse mõnelt karnevalilt. "Mitte igal riigil ei lähe praegu nii hästi, kui Eestil läheb. Mul on täna võimalus toetust avaldada  Ukrainale ja loota, et Ukrainas saavad asjad korda. Eestis me muuhulgas väärtustame väga seda, kuidas keerulistel aegadel meid on toetatud. Me teame, kui oluline see on olnud. Täna on põhjust meil toetada selliseid  riike, kus asjad on palju keerulisemad," põhjendas naine, miks ta sellise valiku tegi. 

Keit Pentus-Rosimannus ja Rain Rosimannus, 2015 Foto: LAURA OKS

Eelmisel aastal püüdis vastuvõtul palju pilke Olga Temnikova, kes oli kaela sättinud Tanel Veenre ehte, mis rikutuma mõttemaailmaga inimestele kangesti fallost meenutas. "Ei tahaks olla ülekohtune, kuid siit on sündinud küll uus meelelahutusstaar - Dildo-Olga," kommenteeriti. Veenre aga kommenteeris, et dildo asemel on tegu hoopis raketiga, mis sobib naisele kui kontseptuaalse kunsti eestkõnelejale suurepäraselt.

Olga Temnikova, 2017 Foto: Alar Truu