Video: Tiina Kõrtsini
Toiduuudised
23. veebruar 2018, 00:01

VIDEOÕPETUS | 24. veebruariks: kuidas teha rahvusvärvides kokteili? (5)

"Tagurpidi lipu tegemiseks läheb vaja curacao likööri, kohvi ja vahukoort. Õige lipu saab aga jogurtiliköörist, kohvist ja toiduvärviga toonitud vahukoorest," ütleb ööklubi Cafe Amigo juht Taavo Raag.  

Millise brändi sinist likööri kasutada, Taavo sõnul vahet pole. Küll aga tuleks vahukoorest eelistada kodumaist pakikoort ja mitte sifoonpudelist lastavat kasutada. "See on kõige õigema maitsega," kinnitab kogenud baarman. Ja kuigi espresso on parim variant, saab edukalt hakkama ka presskannus tehtud kangemat sorti kohviga. 

Vahukoorepakki võiks minut aega loksutada, siis tõmbus ta piisavalt paksuks, et saaks mööda lusikat piisavalt aeglaselt kohvile niristada. "Muidugi võib ka mikserdada ja kui vaht kogemata liiga tugevaks läheb, selle lusikaga joogi peale tõsta," pole Taavo sõnul ka siis katki midagi. 

TASA SÕUAD, KAUGELE JÕUAD: Seda vanarahvatarkust järgib ka ööklubi Cafe Amigo juht Taavo Raag kohvile vahukoort niristades. . Foto: Tiina Kõrtsini

Kui eeltööd tehtud, võta klaas ja jaga mõttes kolmeks. Esmalt vala põhja kõige raskem kiht ehk liköör, selle peale läheb kuum kohv ja viimasena nirista mööda lusikat joogile vahukoor. Et kihid ei seguneks, lase ka kohvil rahulikult mööda lusikat voolata.

Kui vähe hoogsamalt valada, kipuvad kihid esimesel hetkel siiski veidi segunema. "Kui lusikat hoida likööri piiri peal ja vaikselt valada, siis põhimõtteliselt ei segune," kinnitab Taavo. 

Kuigi kokteili tehes kulub ära veidi kannatust, siis joomisega venitada ei maksa. "Kihid on veerand tunni pärast ehk isegi säilnud, aga jahtunud kohvi maitse pole enam see, mis peaks. Ka vahukoorele ei tule seismine just kasuks," hoiatab Taavo.  

Õiget pidi lipu saab tema sõnul aga jogurtiliköörist, kohvist ja vahukoorest, mis on koos naturaalse toiduvärviga läbi raputatud.

Lipuvärvides kokteili pakub Taavo täna-homme ka ise Amigos.