Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti Vabariigi 100. juubel
24. veebruar 2018, 09:25

Matti Maasikas valiti Soomes 2018. aasta Mattiks

Eesti välisministeeriumi Euroopa küsimuste asekantsler ja kunagine Eesti suursaadik Soomes Matti Maasikas saab aasta Matti tiitli. Valiku tegi Soome rahvuslik Matinpäivä toimkond, kes valis aasta Matti juba 36. korda.

Maasikas on olnud pikka aega Eesti välispoliitika ja diplomaatia võtmefiguure. Ta on töötanud peaminister Mart Laari kabinetiülema ning välisministeeriumi kantslerina ja on pikka aega olnud ametis Euroopa Komisjoni juures. Maasikas oli Eesti Vabariigi valitsuse eriesindaja ajal, kui Eesti ELi eesistujaks olemist ette valmistas ja selle läbi viis. Aastatel 2001–2005 oli ta Eesti suursaadik Soomes. 1967. aastal sündinud Maasikas kõneleb ladusalt kuut keelt, sealhulgas soome keelt.

Otsuse põhjendustes leiab Matinpäivä toimkond, et Matti Maasikas on tõusnud üheks olulisemaks ELi arengut mõjutanud Mattiks. Tal on tähtis roll Eesti ja Soome suhete ning kontaktide tugevdamisel.

Toimkond peab valikut väga ajakohaseks ka seepärast, et madisepäeval, 24.2.2018 tähistatakse Eesti Vabariigi 100 aasta juubelit.

Rahvuslik Matinpäivä toimkond on andnud aasta Matti tiitlit välja 1983. aastast. Selle aunimetuse sai esimesena üks maailma parimaid suusahüppajaid Matti Nykänen. Pärast teda on sama tiitli pälvinud nii spordikangelasi kui ka ministreid, tippametnikke, professoreid, kunstnikke, disainereid ja ärijuhte.

Maasikas on kolmas välismaalane, kellele on antud aasta Matti tiitel. 1988. aasta Mattiks valiti hulljulge lendur Mathias Rust. 1990. aastal võttis sama aunimetuse Budapestis pidulikul tseremoonial vastu Ungari president Mátyás Szűrös. Tema ajal läks Ungari üle kommunismiperioodilt demokraatlikule valitsemisele.

Matinpäivä toimkond koosneb Mattidest, kes hoolitsevad Soome kunagi kõige levinuma mehenime au sees hoidmise eest.