Argentina ametnikud vahetasid kokaiini jahu vastu.Foto: AFP PHOTO / ARGENTINA'S SECURITY MINISTRY /HO
Maailm
23. veebruar 2018, 17:02

Vene saatkonnas Argentinas vahetati 389 kilo kokaiini jahuga ära (18)

Argentina pealinnas Buenos Aireses asuvast Venemaa saatkonnast leidsid kohalikud võimud 389 kilogrammi kokaiini, vahendavad New York Times ja ABC News. Kuriteos osales kuus inimest. 

Neljapäeval vahistatute seas on üks Argentina politseinik ja endine Vene diplomaat. Uurimine, mis vahistamiste ja kokaiinilaadungi leidmiseni viis, kestis üle aasta. Kuritegelikus äris osales ka üks Saksamaa kodanik.

Veelgi huvitavamaks teeb uurimise asjaolu, et narkootilist ainet töödeldi saatkonna territooriumil asuvas koolimajas. Venemaa suursaadik Viktor Koronelli oli üks neist, kes Argentina võimudele kahtlasest tegevusest vihje andis. 2016. aasta 13. detsembril märkas suursaadik oma töötajate käsutuses olevaid kohvreid, mis tundusid saadikule kahtlased ning ta rääkis sellest Argentina kaitseministrile Patricia Bullrichile.

Suursaadik Koronelli andis asja uurima tulnud Argentina piirivalve ametnikele koolimaja võtmed. Öö pimeduses saabunud ametnikud tegid kindlaks, et kuueteistkümnes suures kohvris oli tõepoolest kokaiin. Seejärel tegid ametnikud kiire visiidi lähimasse hulgipoodi, ostsid sealt kottide viisi jahu ning konfiskeerisid kohvritest leitud aine, vahetades selle jahuga ära. Lisades jahu sisse mõistagi ka jälitusseadmed.

Kurjategijad üritasid mitmel korral tülikast koormast (mida pidasid endiselt väärtuslikuks pagasiks) vabaneda, kuni lõpuks eelmise aasta detsembris kohvrid diplomaatilise pagasi sildi all ametlikule Vene lennukile toimetasid. Minister Bullrich rõhutab, et kõik toimus piirivalve valvsa silma all ning narkootikume Argentinast välja ei viidud - Venemaale jõudis vaid suur laadung jahu. Lennukis reisisid kaasa kolm piirivalve agenti, kes saadetisele vastu tulnud kaks venelast vahistasid. Ülejäänud kahtlusalused on endine saatkonna töötaja, kes elab nüüd Moskvas ning vahistati neljapäeval, kaks Argentinas elavat vene päritolu isikut (üks neist oli Buenos Aireses politseinik) ning üks Saksamaa kodanik, keda pole veel kätte saadud.

Kui Venemaale oleks jõudnud jahu asemel siiski õige pagas, oleks selle väärtus olnud umbes 61 miljonit dollarit (ligi 50 miljonit eurot - toim.). Jahu väärtus hämaral tänavaturul pole teada.

Kokaiinilaadung saatkonnas asuvas koolis. Foto: Reuters/Scanpix