Aivar Rehemaa.Foto: Arno Saar
Pyeongchang 2018
23. veebruar 2018, 18:22

Asjatundja arvamus | Aivar Rehemaa ootab 50 km sõidus medalit oma küla mehelt (18)

Õhtuleht kasutab olümpiamängude ajal erinevate alade kommenteerimisel asjatundjate abi. Murdmaasuusatamise tavadistantsidel toome lugejateni kolme olümpia kogemusega Aivar Rehemaa ekspertarvamused.

Meeste 50 km ühisstardist klassikasõidus selgub suusakuningas. "Olen seda ala kogu olümpia salamisi oodanud," räägib Rehemaa. "Stardis on kolm meie meest – Algo Kärp, Andreas Veerpalu ja Aleksei Poltoranin. Kahel esimesel on selja peal EST, kolmandal KAZ, aga ta elab ja harjutab Otepääl. Saame omavahel hästi läbi, praegugi on Aleksei poeg meie juures ja mängib minu pojaga. Hommikul suhtlesin Alekseiga sotisaalmeedia kaudu, kuid ei hakanud temalt sportliku vormi kohta midagi küsima. Soovisin edu ja hoian pöialt, et ta medali võidaks. Minu jaoks oleks see nagu oma mehe medal."

Rehemaa hinnangul on Andrus Veerpalu ja Mati Alaveri juhendamisel harjutav Poltoranin võimeline võitma igat värvi medali. "Kui Aleksei tuleb lõpus koos tugevamatega staadionile, on tal suur šanss poodiumile jõuda. Ei näe põhjust, miks ta peaks kellelegi alla jääma. Tänavustel MK-etappidel on Aleksei klassikasõitudes olnud väga hea."

Samas märgib Rehemaa, et soosikutering on üsna lai. "Kahju, et välja jagatakse ainult kolm medalit," arutleb ta. "Tugevatest, kes ei ole sel olümpial veel pjedestaalile jõudnud, on medalinälg kõige suurem kanadalasel Alex Harveyl ja Alekseil. Palju sõltub muidugi sellest, milliseks sõit kujuneb. Kas keegi hakkab kohe alguses kõvasti tõmbama. Arvan, et soomlane Iivo Niskanen tahab suhteliselt vara suurt gruppi lõhkuma hakata. Tundub, et ta on just selleks distantsiks valmistunud. Mina pakungi võitjaks Niskaneni."

Loomulikult ihkavad poodiumile pürgida kõik neli norralast, šveitslane Dario Cologna, rootslased Calle Halfvarsson ja Daniel Rickardsson ning venelased eesotsas Aleksandr Bolšunoviga.

Mida oodata Kärbilt ja Veerpalult? "Algol on see põhidistants," arutleb Rehemaa. "Kui stardinimekirja vaadata, siis nõrku suusatajaid tema ees pole. Eks tal ole näitamise koht, viimasel hetkel ta olümpiale pääses. Usun, et kui Algo jõuab 30 hulka, peaks ta rahul olema. Tänavuse hooaja põhjal ei julge talle kõrgemat kohta ennustada. Andreasega on samamoodi nagu eelmistel distantsidel – kui jõuab oma stardinumbrist (46) kõrgemale kohale, on juba hästi."