Saksamaa hokimehed üllatavad kõiki, ka iseennast. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Pyeongchang 2018
23. veebruar 2018, 18:37

ÕHTULEHE HOKINURK | Fantastisch und wunderbar! (5)

SEDA on raske uskuda. Kui poleks näinud. Aga nii see ometigi on, et turniiri kahe kaotusega alustanud ja kukesammul lisaajavõitudega edenenud Saksamaa alistas poolfinaalis Kanada ning mängib finaalis!

Aga olge kiidetud need sakslased. Mängivad ja mängisid küll ja veel. Kiirelt kolm väravat ja kanadalased olid näost valged. Tuleb muidugi täpsustada, et Kanada kaitse oli pahatihti nagu läbisõiduhoov, mille peale ei suutnud puurivaht Kevin Poulin eriti midagi teha. Aga sakslased panid klõps ja klõps litreid Kanada võrku, lubati endale isegi luksust mitte realiseerida karistusvise. Juba poolfinaali jõudmine oli nende jaoks fantastiline saavutus, mida siis veel finaali kohta öelda. Das ist fantastisch!

Kanadalaste auks tuleb mainida, et ei jäädud ümmarguste silmade ja sirgete jalgadega lõpusireeni ootama ja alustasid marulist tagaajamist. Kaks väravat õnnestus tagasi visata, aga viigini mitte, sest sakslased võitlesid küünte, hammaste ja kõigi ülejäänud kehaosadega.

Vahepeal jäi vägisi mulje, et polegi hoki ja veel olümpia poolfnaal, vaid jalgpall, murul poleks selline seis kedagi imestama pannud.

Ja kogu selle NHL-i mängijate puudumise võttis sealmaal ligi 800 kohtumist mänginud Christian Ehrhoff tabavalt kokku: „Ah, et see OM pole nagu päris? Mis vahet sellel on, meil on medal olemas. Olümpiamedal!“

Usun, et venelaste staabis on nüüd natuke rohkem tööd ja mõtlemist, sest eks tegelikult oodati finaalivastaseks ikkagi Kanadat. Ahjaa – esimeses poolfinaalis ei lasknud venelased tšehhidel endale ühtegi väravat visata. Ehk puurivahtide duellis alistas Magnitogorsk Tšeljabinski ehk Košetškin Francouzi. Tšehhid tegid rohkem pealeviskeid, olid 0:2 kaotusseis väravale paaril korral väga lähedal, kuid ... Venelaste poolel tegi imelise etteaste Pavel Datsjuk, just vanameistri supersöödust skoor avati. Ja musta tööd jõuab see mees, vaatamata oma kes teab, kui mitu korda opereeritud põlvedele, endiselt kõvasti teha. Venelastel on siht silme ees ja katsugu keegi neid sellelt kursilt kõrvale tõugata. Läheb ülimalt raskeks.

Numbritest ka – venelased jõudsid olümpiafinaali 20-aastase pausi järel, Saksamaa on nii kaugel üleüldse esimest korda. Saksa FV sai 1976. aasta OM-il pronksi, aga neli aastat tagasi toimunud Sotši mängudele ei saanud nad üldse peale.

Mida siis arvata olümpiafinaalist venelaste ja.... sakslaste vahel. Võtab täitsa sõnatuks... Üks on favoriit, teine mitte. Aga mine neid põrgulisi (loe: sakslasi) tea, nendel on hammas verel ja äkki ... Siis näeksime pühapäeva varahommikul „Miracle on Ice“ teist vaatust.

Pronksimängus on samuti palju kaalul, sest kaotaja jääb medalita ja teadupärast on olümpia neljas koht jama. Tšehhidel pole suuremat häda midagi, aga Kanada peab kõvasti korrektuure tegema.