Algo Kärp.Foto: Madis Veltman
Pyeongchang 2018
24. veebruar 2018, 10:13

ÕL OLÜMPIAL | Väga hea sõidu teinud Algo Kärp kukkus, kuid võttis tänasest peaaegu maksimumi (1)

Eesti meesmurdmaasuusatajate parima koha eest Pyeongchangi taliolümpial hoolitses meeste 50 km klassikamaratonis Algo Kärp. Talle küll oleksid ei meeldi, kuid ta tõdes, et oleks võinud veelgi kõrgemal lõpetada.

"50 km on raske alustada, olen vist juba vanamees," alustas 32aastane eestlane sõidust rääkimist. "Mingi aeg läheb asi veelgi raskemaks, aga koht paraneb. Nii on viimasel ajal olnud."

Tänane 17. koht on Kärbi uus tiitlivõistluste parim koht. "MK-sarjas olen 50 km korra 16. olnud, eks seda oleks tahtnud üle sõita. Aga viimaseid hooaegu vaadates ja ka tänavust, kus ma pole ennast korralikult käima saanud, võtsin täna kokkuvõttes peaaeagu maksimumi," sõnas ta.

Samas ei läinud Kärbi sõit viperusteta, sest 40 km kandis ta kukkus. "Tõusin grupis teiseks, tahtsin minna esimeseks, aga keegi pani kurvis ette. Tulin tagant nii palju suurema hooga, et kaotasin tasakaalu.

Kukkusin ja jäin kohe päris palju maha. Aga polnud hullu, võtsin oma tempo ja ei läinud kohe teisi 200 meetriga meeleheitlikult kinni püüdma, kuid eks ta natuke energiat ikka võttis," rääkis Kärp.

Mehe sõnul läks lisaks kukkumisele aia taha ka start, sest tema lähtepositsioon polnud lihtsalt hea. Nimelt oli eestlane stardis 56. ning kehva koha tingis vähene võistlemine.

"Kahju, et Tour de Ski tegemata jäi. Tahtsin seda sõita, aga kuna vahetult enne Tour'i polnud seisund nii hea, siis otsustasin, et ei lähe," rääkis ta. Vähene võistlemine tõstis ta FIS-punkte, mille alusel stardikoridor moodustubki.

"Stardis oli viis jälge. Olin keskel ja mõtlesin kohe, et kui äärtest auke ei teki, ei hakka ette ründama ja riski võtma. Vajusin üsna taha, aga märkamatult sain ettepoole. Eks natuke läks energiat halva stardikoha tõttu kaduma," lausus Kärp.

Eestlane kiitis ka oma sõiduvahendeid ning saatis tänusõnad lisaks hooldemeestele ka Raido Ränkelile ja Karel Tammjärvele, kes andsid endast maksimumi, et Kärbi suusad oleksid võimalikult head.

"Nad testisid suuski nii eile kui ka täna, mul oli vaja vaid enda sõidule keskenduda. Raul Seema (hooldemees) tõi Fischerist mitu paari uusi suuski ja need olid ka võistlustel käigus.

Üks paar, millega sõitsin, oli Kareli oma, teine mu enda üks uus paar. Suusad olid superhead. Kui laskumistel esimesena alla läksin, siis mehed jäid maha ja kui kellegi taga läksin, oli see ainult boonus. Sain päris paljudel kohtadel puhata," pajatas Kärp.