Hõbedale tulnud Aleksander Bolšunov 50 km klassikamaratoni lõpus.Foto: ODD ANDERSEN
Pyeongchang 2018
24. veebruar 2018, 14:31

Venemaa suusatajate üllatava edu taga on dopingutaustaga treener (11)

Olümpialipu all võistlevad Venemaa sportlased on Pyeongchangis võitnud murdmaasuusatamises kaheksa medalit. Rohkem väärismetalli (13) on kogunud vaid Norra.

Pärast seda, kui Sergei Ustjogovit olümpiale ei kutsutud, sõitsid venelased Lõuna-Koreasse noore ja veel üsna vähenimeka seltskonnaga. Aleksander Bolšunov (21), Denis Spitsov (21), Aleksei Tšervotkin (22) ja Natalja Neprjajeva (22) olid MK-etappidel siiski lootust andnud, et mõni poodiumikoht on olümpial võimalik.

Nelikut treenib 58aastane Juri Borodavko. Kogenud juhendaja on praegu kodumaal tehtud mees, aga 2010. aastal määras Venemaa suusaliit talle kahe-aastase juhendamiskeelu. Borodavko oli toona Venemaa koondise peatreener ja tema hoolealune oli ka Jevgeni Dementjev, kes jäi 2009. aastal vahele EPOga.

Rahvusvaheline olümpiakomitee ei lubanud Borodavkol musta mineviku tõttu Pyeongchangi sõita, aga venelane on endiselt kindel, et pole midagi valesti teinud.

"Dementjev jäi omal ajal vahele, sest usaldas teatud inimesi liiga palju. Ta oli tegelikult puhas sportlane, keda keelitati dopingut tarvitama. Mina oli toona peatreener ja seega lasti mind kohe lahti," rääkis ta uudisteagentuurile AP.

Tema sõnul on noorte venelaste edu seletatav muutunud treeningprogrammiga. "Mõnes mõttes näitavad medalid, millist tööd olen teinud ja kui palju vaeva näinud. Olen panustanud sportlaste juhendamisse kõik oma oskused ja nipid. Nüüd on viljade lõikamise aeg," lausus Borodavko, kes oli tippsuusatamisest eemal sisuliselt kuus aastat.

"Töötasin noortega. Minu süsteem näeb ette, et sportlased on kolm nädalat laagris ja siis treenivad 10 päeva individuaalselt. Siis kordub sama tsükkel uuesti," selgitas ta.