Eesti korvpallikoondis alistas Iisraeli! Foto: Tiina Kõrtsini
Korvpall
25. veebruar 2018, 18:44

7 VÕTIT | Eesti koondis tegi hiilgava mängu ja ei andnud Iisraelile võimalusepoegagi + GALERII (1)

Eesti korvpallikoondis võttis Saku suurhallis 2019. aasta MM-valikturniiri raames vastu Iisraeli ja alistas vastased koguni 78:62. Poolaja võitis Eesti 37:33. Eesti resultatiivseimad olid Sten Olmre 16 punktiga, Janar Talts lisas 15 ning Kristjan Kangur 14 punkti. Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Eesti ühtlaselt hea mäng nii ründes kui ka kaitses, pluss Iisraeli koondislastest suurem võitlusvaim.

Teisel veerandajal pani Eesti kaitse ehk endalegi ootamatult Iisraeli surve alla ja poolajaks oli vastastel koos juba 10 pallikaotust. Suur osa Iisraeli kaotis läinud pallidest sai Eesti kohe kätte ja nendest sündisid mitmed (pool)kiirrünnakud. Esimesel poolajal sai Eesti kiirrünnakutest seitse punkti, mida oli juba nelja võrra rohkem kui reedel Kreekas terve mängu peale. Pole siis ime, et Eesti läks 29:21 ja 37:28 ette. Poolajaks sulas edu siiski 37:33 peale.

Eesti domineeris ka ründelauas ja laias laastus domineeriti tervet teist poolaega. Pisut üllatuslikult suudeti kontrolli all hoida Richard Howelli, kes tegi endale nime sügisesel EM-finaalturniiril. Novembris valmistas ta Iisraelis Eestile erilist peavalu.

2. Kas Iisraeli kaitse valmistas Eestile sama palju probleeme kui Kreeka oma?

Ei. Esimese veerandaja lõpus ja teisel perioodil jõudis Eesti tavapärasest pisut kergemalt korvi alla ja vahel andis Iisrael selleks ka ise võimaluse, saates Janar Taltsi peale kaks meest. Sama kehtis ka edaspidi. Korvi alla jõudis korra Sten Olmre, jõuga tegi ruumi kapten Kristjan Kangur.

3. Kuidas sai koondisedebüüdis hakkama 18aastane Kristian Kullamäe?

Hindele 5. Peatreener Tiit Sokk andis Kullamäele võimaluse esimese veerandaja lõpus ja Saksamaa Bundesliga klubis Gotha Oettinger Rocketsis tabas kohe kolmese. Kohe tekkis lai naeratus ka täna telekommentaatorina tegutsenud isa Gert Kullamäe näole. 

Teise veerandi alguses võttis ta ette vastase pika Zalmansoni. Korvi alla Kullamäel oma reidiga ei jõudnud, aga 192 cm pikkusena suutis ta neljalt-viielt meetrilt siiski palli sisse toimetada. Ja siis veel üks põrgatuse pealt kolmene otsa! Ei mingit aukartust! Pealegi ei kärisenud tema pealt ka kaitses. Nelja minutiga oli tema pluss-miinus näitaja +8.

Kolmandal veerandajal tuli Kullamäe platsile juba pisut varem. Tagamees võttis taas julgelt asju ette ning jagas paar ilusat söötu. Samas eksis ta kahel vabaviskel.

Kokku temalt 8 minutiga 8 punkti, visked 5st 3.

4. Kes oli Eesti parim?

Janar Talts. Vanameister viskas Eesti esimesed kaheksa punkti ja tõi väljakule rahu terve kohtumise vältel. Võrreldes reedese Kreeka mänguga tegi peegelpildis esituse Sten Olmre kolmese, kes tabas neli kolmest ja viskas kokku 16 punkti. Plusspoolele tuleb kanda ka Kristian Kullamäe, Martin Dorbek ja teisel poolajal hoogu läinud Kristjan Kangur.

5. Kas Eestil sellise mänguga võimalik järgmisesse ringi jõuda?

Jah, sest taolise esitusega on võimalik võõrsil alistada ka Suurbritannia. See tagaks Eestile lõplikult pääsu kolme parema hulka, sest tänasega veel midagi selgeks ei saanud. Kui juurde arvestada loodetav abi Rain Veidemanilt, Janari Jõesaarelt ning võib-olla ka USA meestelt Rauno Nurgerilt ja Maik-Kalev Kotsarilt, pole koondise seis üldse kehv.

Tänase mängu lõpus oli korraks õhus lausa 21punktiline võit, mis oleks Eestile andnud kahe mängu kokkuvõttes Iisraeli vastu edu. Võõrsil kaotati 68:88.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Eesti peatreener Tiit Sokk: "Fantastiline algus Kristian Kullamäe karjäärile. Edaspidi enam nii kerge pole. Enam teda kergelt ei võeta. Tehakse korralik skauting ja pannakse kõvad mehed külge. Täna võeti väikse kiiksuga. Noor poiss, aga karistas hästi ära." 

Kristian Kullamäe: "Võib rahule jääda. Olin mängus sees ja kohe tuli paar õnnestumist ka. Siis oli juba hea platsil olla. Olen Saksamaa kõrgliigast kogemusi saanud ja kokkuvõttes on tase suht sama. Ma ei kartnud midagi."

Iisraeli peatreener Oded Kattash: "Eesti kontrollis hästi mängurütmi. Nad said 15 ründelauda ja meie tegime 17 pallikaotust. Eesti oli selgelt agressiivsem ja nad viskasid kaugelt hästi sisse. Teadsime, et nende pikad suudavad samuti väljast visata, aga ei suutnud neid takistada."

7. Mis saab edasi?

MM-valikturniiri esimese faasi viimaste voorudeni on üle nelja kuu. Eesti kohtub 29. juunil Glasgow's Suurbritanniaga ja 2. juulil Tallinnas Kreekaga. Iisrael mängib 29. juunil kodus Kreekaga, 2. juunil võõrsil Suurbritanniaga.