Koondisekaaslased tähistavad koos Marit Björgeniga. Foto: ODD ANDERSEN
Pyeongchang 2018
25. veebruar 2018, 16:30

OLÜMPIAPÄEVA KOKKUVÕTE | Marit Björgen tõusis talispordi vägevaimaks, venelased said oma tahtmise, mängud said piduliku lõpu (7)

Täna lõppesid ametlikult 9.-25. veebruarini kestnud Pyeongchangi taliolümpiamängud. Viimane päev pakkus mitmeid põnevaid võistlusi. Võtame toimunu kokku. 

Murdmaasuusatamise viimane võitlust kujunes Marit Björgeni ja Norra peoks. 37aastane Björgen tegi naiste 30 km ühisstardiga klassikasõidus võimsa soolosõidu ning võitis oma karjääri kaheksanda olümpiakulla. Hõbeda sai kaela Krista Pärmäkoski, pronksiheitluses edestas sprindi olümpiavõitja Stina Nilsson  Ingvild Flugstad Östbergi.

Ühtlasi tõusis Björgen kangete kaasmaalaste Björn Dähli ja Ole Einar Björndaleni kõrvale, kõigil kolmel norralasel on nüüd taliolümpiamängudelt kaheksa kuldmedalit. Kokku on Björgenil aga 15 olümpiamedalit, millega on ta läbi aegade edukaim. Björndalenil on ette näidata 13 autasu. 

Lisa Björgenil teenida ei õnnestu, sest ta kinnitas, et tema jaoks oli tegemist viimase olümpiaga. 

30 km rajal oli stardis ka Tatjana Mannima, kes sai olümpialt oma elu parima, 28. koha. "Pärast esimest ringi oli nii raske, et mõtlesin, kuidas ma lõpuni jõuan," rääkis ütles Mannima pärast võistlust. 

Koondisekaaslased tähistavad koos Marit Björgeniga. Foto: ODD ANDERSEN

Jäähoki finaalist kujunes tõeline maiuspala, kui suurüllataja Saksamaa oli lähedal tõelisele sensatsioonile. Siiski õnnestus Venemaal lisaajal kindlamat närvi näidata ja 4:3 võiduga olümpiakuld kindlustada. 

Viiendal katsel olümpiakullani jõudnud Ilja Kovaltšuk: olen 5aastasest saadik sellest unistanud.

Samuti rikkusid võidujoovastuses Venemaa hokimehed ROKi reegleid. Kas sellele järgneb ka mingisugune karistus, pole hetkel teada. 

Võidukas Venemaa hokikoondis. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Bobisõidus selgusid meeste neljabobi paremad. Kaksikvõidu said sakslased, kes edestasid Lõuna-Korea sportlasi. 

Curlingu naiste võistkonnavõistluses tulid olümpiavõitjateks rootslannad. Hõbe läks Lõuna-Koreasse, pronks Jaapani naistele. 

Võidukad Rootsi naised. Foto: PHIL NOBLE

Üldises medalitabelis valitses ülivõimsalt Norra, kes teenis 14 kulda, sama palju hõbedaid ning 11 pronksi. 39 medalit ühtedelt mängudelt on läbi aegade parim tulemus. Varasemalt kuulus see USA-le (37). 

Vaata ka, kuidas meie sportlastel Lõuna-Koreas läks! 

Eestlaste parima tulemuse eest hoolitses Saskia Alusalu, kes sai neljanda koha! Foto: MLADEN ANTONOV