Henrik Dettmann.Foto: ANDER GILLENEA
Korvpall
26. veebruar 2018, 14:40

Kuulus Soome korvpallitreener on vihane: klubimeeskonnad otsustavad, kes MMile pääseb

Korvpallikoondise mängude toomine keset klubihooaega on tekitanud palju paksu verd. Üks suuremaid sõnavõtjaid on sel teema olnud Henrik Dettmann, kes on lausa marus, et Euroliiga mehed rahvusesinduse kaasa ei saa lüüa. 

Soome koondise treener oli eilse raske võidu järel Bulgaaria üle taas korralikult üle krutitud. "Euroliiga pärast oli meil puudu põhiline mängujuht ja viskav tagamängija. Kaotasime seetõttu 229 koondisemängu jagu kogemusi," ütles Dettmann.

Eriti kurjaks ajab teda tõik, et (Euroliiga) klubid saavad väga oluliselt mängu käiku dikteerida. Näiteks ei lubanud Barcelona Soome meeskonna juurde Petteri Koponeni, samal ajal kui Aleksandar Vezenkov lasti rahuliku südamega Bulgaariat aitama. 

"Euroliiga on Euroopa juhtiv klubisari. Nad peaksid aru saama, et liigse kontrolliga tulistavad nad lõpuks endale jalga," manitses Dettmann. 

Lisaks eelnimetatud näitele on juhtumeid veel. Näiteks Moskva CSKA lubas oma kodused Euroliiga mehed Venemaa koondisesse, kuid Nando de Colot Prantsusmaa juurde mitte. Sellepärast ongi Dettmannil tunne, et klubid, eelkõige Euroliiga mahhinatsioonil mõjutavad liialt seda, kes püünele pääseb. 

Soomlased võitsid viimatises mängudeknas kahest mängust ühe. Eile saadi napilt jagu Bulgaariast, aga kaks päeva varem jäädi alla Islandile. Seis F-grupis on intrigeeriv: liidrikohta hoiab Tšehhi (3 võitu, 1 kaotus), teina on Island (2-2), kolmas Soome (2-2) ja neljas Bulgaaria (1-3).