KÕIGE HINNALISEM TROFEE: Bolti südameklubi vutisärk Londoni olümpiatulemusegaFoto: REUTERS
Jalgpall
27. veebruar 2018, 18:17

Usain Bolt lõhkas säutsupommi, ise samal ajal itsitades

Maailma kiireim mees Usain Bolt on ammu unistanud naelikute nurka viskamisest ning jalgpalliputsade varba otsa tõmbamisest. Jamaikalasel on üle huulte lipsanud nii Manchester Unitedi kui ka Borussia Dortmundi vutisatside nimed ning niigi ilase suunurgaga fännid olid eile sootuks minestamas, kui välejalg oma esimesest profilepingust säutsus.

Esmaspäeva õhtul levis Bolti netikeskonda riputatud sõnum kulutulena üle maailma. „Ma sõlmisin jalgpallimeeskonnaga lepingu,” oli salapärane teade, mille jamaikalane hulluvatele fännidele pureda andis. Nagu näljased krantsid lendasidki tuhanded inimesed säutsukondile järele.

Üle 14000 like’i nii Twitteris kui ka Facebookis, veidi alla 80000 südame Instagramis. Kokku 110 000 inimest, kes meeleheitlikult tänast hommikut ootasid. Sest just siis, Eesti aja järgi kell 10, lubas mees uudise avalikuks teha.


Vahule olid löödud ka kõik uudisteportaalid. Heldimusega meenutati Bolti üht sõnavõttu jaanuaris, kui ta kinnitas, et läheb kevadel Dortmundi Borussia juurde testimisele. „Märtsis lähen ja näitan end Borussia meeskonnale. Pärast seda selgub, mis minu karjäärist saab. Kui nad ütlevad, et ma olen hea, aga pean veel veidi treenima, siis annan endast parima,“ rääkis kaheksakordne olümpiavõitja toona.

Samamoodi pole mingi saladus kellele kaheksakordse olümpiavõitja süda tegelikult kuulub. Selleks on Inglismaa jalgpalli suurklubi Manchester United. Punaste Kuradite, nii Unitedit kutsutakse, käekäigul on välejalg lapsest saati silma peal hoidnud ning tegelikkuses on 2012. aastast mehe kapis ka omanimeline Unitedi särk.

„Minu kõige suurem unistus on Unitedi eest mängida. Olen Alex Fergusoniga (Unitedi treener 1986-2013) rääkinud, et ta minu eest hea sõna kostaks. Ta ütles, et kui ma saan korraliku vormi, siis vaatame, mis teha annab,“ sõnas väljejalg ammu.

Mullu sügisel plaaniski mees kaasa lüüa Manchester Unitedi legendide heategevusmängus, kuid kergejõustiku MMil saadud vigastus sundis selle plaani ootele panema.

Kas tõesti näkkas kohe esimesel katsel?

Seda suurem oli fännide imestus, kui Bolt esmaspäeval kohe profilepingust säutsus. Kuigi armastus mängu vastu on mehel suur, polnud ta kunagi suurel vutiareenil pallinud. „Selle võite kohe ära unustada, et Unitedi või Borussia sarnane suurklubi 31aastasele pallurile, kes elu see varem vutti pole mänginud, profilepingu annaks,” säutsus üks „ekspert” sotsiaalmeedias.

Nii läkski. Sprindi maailmarekordimees vedas teisipäeva hommikul meid kõiki ninapidi, sest tema allkirjastatud kontraht oli hoopis heategevusleping Unicefiga. 10. juunil jookseb jamaikalane küll Manchester Unitedi koduplatsil väljakule, kuid teeb seda Socceraid heategevusmängus, olles maailma staaride kapten.


Suve hakul lähevad Old Traffordil 75000 silmapaari ees vastamisi Bolti juhitav maailma meeskond ning Inglismaa megatähed laulja Robbie Williamsi eestvedamisel. Praeguses faasis veel teisi nimesid välja hõisatud pole, kuid pilku ajalukku heites, ei tule mängus legendidest puudust. Näiteks 2016. aastal osalesid heategevusmängus: Ronaldinho, Cafu, Jaap Stam, Fabio Cannavaro, Samuel Eto’o, Jamie Carragher, David Seaman, Sol Campbell ja paljud teised.

***

Lõuna-Aafriklased hüppasid ka paati

Lõuna-Aafrika Vabariigi tippklubi Mamelodi Sundowns sotsiaalmeedia haldaja võiks endale ühe suure pai teha. Nimelt postitas vutisats veidi pärast Bolti salapärast teadaannet oma Twitteri kontole pildi sellest, kuidas välejalg nendega trenni teeb. Foto allkirjaks lisati salakavalalt „Jalgpall pole kunagi enam endine. Jääge lainele.”.


Seitsmekordne riigi meisterklubi lüke tasu end ära, sest jalamaid sai tunamulluse Aafrika Meistrite liiga tšempioni nimi kuulsaks üle kogu maailma. Kiired 16 tundi hiljem oli aga selge, et Mustal mandril Bolt oma esimesi ametlikke vutisamme ei tee.