Jüri Ratas, Jevgeni Ossinovski Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
27. veebruar 2018, 19:12

Ratas tõttas Ossinovski kaitsele: tema saavutuste hindamine pelgalt piirikaubanduse kontekstis on selgelt ülekohtune (82)

Peaminister Jüri Ratas võtab sotsiaalmeedias sõna tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski kaitseks, rõhutades, et minister on edukalt hakkama saanud mitme olulise algatusega.

Ratas nendib Facebookis, et viimastel nädalatel on sattunud kriitika alla tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

"Eesti Vabariigi sajandal juubeliaastal on meil palju rõõmusid, aga ka mitmeid probleeme, millest palju tähelepanu pälvinud alkoholiaktsiisi küsimus ei ole Eesti riigi suurim murekoht ega olulisim väljakutse. Riigi alkoholipoliitika peamine eesmärk on vähendada alkoholi liigtarbimist ning sellega kaasnevaid tervisekahjusid, õnnetusjuhtumeid, vigastusi ja surmasid. Alkoholi kättesaadavuse piiramine aktsiisitõusude kaudu on üks meede paljude teiste seas," seletab Ratas.

Ratas mõistab, et alkoholi hinnatõus ei ole paljudele meeltmööda, kuid märgib, et valitsuse ja iga ministri tegevust on alati õige vaadata laiemalt.

"Soovin siiralt tunnustada Jevgeni Ossinovski üliolulist panust valitsuse liikmena. Oleme ühiselt ellu viinud tervishoiureformi, mis suunab uue jätkusuutliku rahastusmudeliga nelja aasta jooksul valdkonda üle 220 miljoni lisaeuro. Samuti on inimestele suureks abiks retseptiravimite kompenseerimine varasemast märksa suuremal määral," sõnab Ratas.

Ratas toob oluliste algatuste reas näiteks noortegarantii tugisüsteemi, mille eesmärk on vähendada mittetöötavate ja mitteõppivate noorte arvu, ning kiidab tehtud samme soolise palgalõhe vähendamiseks avalikus sektoris.

"Tervise- ja tööministri tegevuse ning saavutuste hindamine pelgalt piirikaubanduse kontekstis, mis sai tegelikult alguse juba eelmise valitsuse ajal, on seega selgelt ülekohtune," rõhutab Ratas.

"Aktsiisipoliitika osas oleme mitu varasematel aastatel kavandatud maksutõusu (diislikütuse aktsiisitõus 2018. aastal) tühistanud või poole võrra vähendanud (lahja ja kange alkoholi aktsiisitõus 2018. aastal). Seega oleme tegelikult liikumas maksurahu suunas," lisab ta.