PÜSSIGA SÕNASEPP: Laskesuusataja Roland Lessing jõudis meie tsitaaditabeli esikolmikusse koguni noppega.Foto: REUTERS/Scanpix
Pyeongchang 2018
28. veebruar 2018, 09:09

KULDSUUDE ERI: infarkt, kõrvadest voolav piimhape ning võllid, kes ei lenda ehk Eesti sportlaste parimad tsitaadid olümpiamängudel (12)

Kujutage ette järgmist situatsiooni. Olete just lõpetanud raske tööpäeva ning astute kontoriuksest rahuliku südamega välja. Järsku on teie ümber kari hagijaid, käes diktofonid, kes paluvad – ei, nõuavad! – teilt kommentaari oma tänasele sooritusele. Kuidas käituksite? Umbes selline on sportlase elu. Nad on sellega muidugi sinapeal ning teavad, et see käib ametiga kaasas. Aga nagu on erinev atleetide osavus, on erinev ka nende keelekasutus. Kes on mahlakam, kes pritsib kuiva iroonilist huumorit, kes on tõsisest tõsisem. Õhtuleht valis välja kümme parimat tsitaati, mida Eesti sportlased pühapäeval lõppenud Pyeongchangi taliolümpiamängude aegu laususid.

10.  koht

„Ausalt öeldes varbaid ma hetkel ei tunne, vasaku jala oma näiteks. Täiesti jääs on.“

 Laskesuusataja Kalev Ermits (pildil) jälitussõidu 41. koha järel. 

Kalev Ermits Foto: AFP

Õhtulehe hinnang: Alustame tõsiselt. Nalja ei saa, kuid ausust ja karmust on.Tekitab kaastunnet, annab aimu sellest, et tippsportlase elu pole lust ja lillepidu nagu paljud kõrvaltvaatajad arvavad. Pealegi, väga mitmedimensioonilised laused, mida võiks väga vabalt kasutada ka mardipäeval santi joostes.

9. koht

„Pingeid oli päris korralikult... kogu see tähelepanu, mis iganes iludusvõistluste küsimused... mul on hea meel tõestada, et ma pole siin selle jaoks.“

Kiiruisutaja Saskia Alusalu (pildil) pärast ühisstardi imelist 4. kohta.

Saskia Alusalu Foto: Martin Ahven

Õhtulehe hinnang: Olgem ausad, see võib olla väga tüütu, kui sa oled tippsportlane, lähed olümpiale ja keegi ei näe rasket tehtud tööd, vaid kõigest välimist kesta. Aitäh, Saskia, et erinevatele ilunimekirjadele vee peale tõmbasid.

8. koht

„Esimesel ringil kohe pärast kõige pikemat laskumist oli koht, kus tuul puhus külje pealt. Hakkasin kurvi minema, ei olnud valmis selleks, tuli kõva puhang, mis tõukas mind kõhuli maha.“

Murdmaasuusataja Andreas Veerpalu (pildil) kirjeldas, kuidas ta suusavahetusega sõidus kukkus. Lõpuks sai ta 47. koha.

Andreas Veerpalu Foto: Aldo Luud

Õhtulehe hinnang: Iga nurga alt väga hästi öeldud. Esiteks, oma põgususe kohta ülimalt detailirohke. Teiseks, piisavalt poeetiline („kõva puhang tõukas kõhuli“). Kolmandaks, erakordne sündmus – kõva puhang tõukas kõhuli!

7. koht

„Esimene pannkook lähebki tavaliselt aia taha.“

Murdmaasuusataja Karel Tammjärv (pildil) pärast suusavahetusega sõidu 32. kohta.

Karel Tammjärv Foto: REUTERS

Õhtulehe hinnang: Kulinaariateemalistest tsitaatidest kahtlemata number üks! Kas teil tekkib ka kujutluspilt, kuidas aia poole sibaval tillukesel pannkoogil on veel tillukesemad jalad?

6. koht

„Kolmanda vahetuse tagasipöördes üritasin grupile järele jõuda, lõpp oli nii raske, et kõrvadest jooksis laktaati välja.“

Murdmaasuusataja Marko Kilp (pildil) sprinditeate järel. 

Marko Kilp Foto: REUTERS

Õhtulehe hinnang: Kõlab kui õppematerjal arstitudengitele! Maalib silme ette pildi, mida tahaks kiirelt unustada.

5. koht

„Erki Nool muidugi pahandab selle peale, kui olümpiakulda tooma ei lähe, et siis pole tippsport.“

Murdmaasuusataja Algo Kärp (pildil) enne olümpiastarte. Lõpuks sai ta 50 km sõidus 17. koha.

Algo Kärp Foto: Aldo Luud

Õhtulehe hinnang: Uuh! Mõnus. Intriig! Paluks rohkem selliseid tsitaate, kus inimesi nimeliselt välja kutsutakse. OMi 17. koht on tippsport.

4. koht

„Sellise tuulega nagu mina sain, ei ole võimalik praegu hüpata. Ei taha nuriseda, aga sellise tuulega ei lenda siin ükski võll.“

Suusahüppaja Martti Nõmme (pildil) pärast normaalmäe lõppvõistlust, kus ta sai 84 meetriga 47. koha.

Martti Nõmme Foto: REUTERS

Õhtulehe hinnang: Kaunis ja võimas. Mitte keegi ei lenda! Ükski võll ei lenda! Sõna „võll“ on Eesti (spordi)ajakirjanduses (ja üldse elus) selgelt alahinnatud, nii et viis pluss Nõmmele, kes leidis oma verbaalsest pagasist sedavõrd nüansirikka sõna.

Pronks

„Mul on elus liiga hästi läinud, et olümpia pärast põdeda.“

Laskesuusataja Roland Lessing pärast tavadistantsi 70. kohta.

Õhtulehe hinnang: Öeldu ajas paljud tagajalgadele, aga meil on hea meel, kui inimesel on elus hästi läinud. Kõigil peakski minema.

Hõbe

„Ilm on külm, aga talvel peabki külm olema. Imelik, kui poleks. Sellepärast ongi jope seljas.“

Kahevõistleja Karl-August Tiirmaa (pildil) Pyeongchangi muljed.

Tiirmaa Foto: REUTERS

Õhtulehe hinnang: Olümpiale jõudnud maailma parimad talisportlased olid esiti šokis – appi, külm on! Täname Tiirmaad hea meeldetuletuse eest, et talvel peabki pakane paukuma.

Kuld

„Pole mõtet nendele arvamusliidritele enam lõbu pakkuda. Olen jõudnud kuldsesse keskikka ka. Pärast saan infarkti veel.“

Roland Lessing (pildil) viitas väga värvikalt, et suure tõenäosusega jääb Pyeongchangi OM talle viimaseks.

Roland Lessing Foto: Aldo Luud

Õhtulehe hinnang: Filigraanne tsitaat. Oivaliselt heidetud trotslik kinnas anonüümsetele arvajatele. See, kas 39aastane inimene on kuldses keskeas, jäägu muidugi igaühel ise otsustada.