Danil Lõsenko.Foto: BEN STANSALL
Kergejõustik
3. märts 2018, 09:17

Kõrgushüppe värske maailmameister: olin lapsena täielik huligaan! (1)

Birminghamis peetaval kergejõustiku sise-MMil krooniti eile meeste kõrgushüppe maailmameistriks Danil Lõsenko. Võistluse järel rääkis venelane AIPSile oma vastuolulisest lapsepõlvest. 

"Olin väike huligaan. Istusime oma sõpradega alati viimases pingis ja saime pidevalt riielda. Me ei kuulanud mitte kedagi ja viibisime tihtipeale paikades, kus poleks tohtinud olla," muljetas Lõsenko. 

Kusjuures koerustükid maksid talle ka valusalt kätte, sest lapsepõlves pärineb ka tema näos asetsev arm. "Olin 9aastane. Noor ja ilmselt väga rumal. Panime koos oma sõpradega suure lehekuhja põlema. Aga sellest polnud veel kõik - loopisime sinna hulka hilpe ja jaki," meenutas ta saatuslikku päeva.

"Oli sügis ja lehed olid kuivad, tuli levis kiiresti. Sattusime veidi paanikasse ja haarasin tulest jaki, mida üritasin kustutada. See oli aga materjalist, mis sulas ja muutus justkui plastikuks. Ühel hetkel jäi see mu näo külge kinni. Mu vanemad olid šokis." 

Õnneks suurematest jamadest Lõsenko pääses ning lisaks kergejõustikule proovis ta kätt ka karates, vibulaskmises ja muuski. Üsna soliidse kasvu - 192 cm - tõttu otsustas ta siiski kõrgushüppe kasuks. Ja õigesti tegi, sest juba 20aastasena sai temast maailmameister. 

Järgmine siht on venelasel maailmarekord. "Lähen kindlalt seda püüdma," kinnitas Lõsenko. Praegune tippmark pärineb 1993. aastast, kui 2.45 ületas Javier Sotomayor. 

Birminghamis tõi Lõsenkole kuldmedali 2.36. Hõbe läks Mutaz Essa Barshimile (2.33) ja pronks Mateusz Przybylkole (2.29).