Videokohtunik Amaury Delerue (esiplaanil) ametis.Foto: VALERY HACHE
Jalgpall
3. märts 2018, 17:33

SUUR OTSUS: palju kriitikat saanud videokohtunikud hakkavad tegutsema juba suvisel jalgpalli MMil (9)

Suvel Venemaal peetaval jalgpalli MMil on lubatud õigust mõista ka videokohtunikel. Otsuse võttis täna ühehäälselt vastu jalgpallireeglitega tegelev organisatsioon IFAB, kirjutas BBC.

Rahvusvaheline jalgpalliliit (FIFA) otsustab videokohtunikesüsteemi ehk VARi MMile kaasamise üle 16. märtsil ja ülisuure tõenäosusega annab katuseorganisatsioon ekraaniarbiitritele rohelise tule. FIFA on VARi propageerinud juba aastaid ja see oli kasutusel ka mullusel maailmajagude karikaturniiril.

VAR on saanud rohkelt kriitikat ja eriti valjuks muutusid skeptkute hääled just maailmajagude karikaturniiri ajal. Praaki esines mitmel korral - kord jagati punane kaart valele Kameruni mängijale ja siis jäeti Tšiili pallurile ilmselge punane kaart andmata.

IFABile avaldas aga muljet Belgia Leuveni ülikooli uuring, mis väitis, et video vaatamine tõstis kohtunike otsuse täpsuse 93 protsendi pealt 99le. Teadlased vaatasid läbi ligi 1000 mängu.

FIFA president Gianni Infantino ütles, et alguses oli ta VARi vastu. "Kui hakkasin seda lähemalt uurima, tulid positiivsed küljed aina enam esile ja Leuveni ülikooli uurimustöö kinnitas seda. Tänase seisuga on VAR professionaalse jalgpalli iseenesestmõistetav osa. Aga loomulikult peame parandama kiirust ja kohtunike suhtlemist sujuvamaks muutma," rääkis Infantino.

Mis puhul videot vaadatakse?

  • kas värav loeb või mitte
  • kas on penalti või ei ole
  • kas ränga vea teinud mängijale tuleks otse punane kaart anda või mitte
  • et kindlaks teha, kas kaardi sai ikka õige mängija

VARi on proovitud muuhulgas Itaalia ja Saksamaa kõrgliigas. Inglismaal on seda katsetatud karikasarjades, aga Premier League'is mitte. Veel mõnda aega pole süsteemi kavas kasutada ka UEFA Meistrite liigas.