Maicel Uibo pronksmedal on tänase seisuga EOK silmis väärtusetu.Foto: Kaarel Täll
Spordiblogi
4. märts 2018, 13:47

Kaarel Täll | 600 vs 4700 eurot: mitmevõistlejate kaks erinevat pronksi (12)

Suurem osa Eesti spordirahvast tunneb uhkust – mitmevõistleja Maicel Uibo on maailma kolmas! Kahjuks leidub ka inimesi, kel võiks natukene häbi olla, kuid olukorda saab õnneks parandada.

Millest jutt? Nimelt tuli Uibo MMi pronksile seitsmevõistluses, mis ei kuulu olümpiaalade hulka. Maailma mainekaimal võistlusel jagavad samad mehed medaleid kümnevõistluses. Selge, et sportlase enda jaoks on iga MMi, EMi või OMi medal ülioluline, vahet pole, kas ta võidab selle sise- või välitingimustes. Küll aga teeb medalitel vahet Eesti Olümpiakomitee (EOK).

Kui Maicel Uibo võitnuks MMi pronksi kümnevõistluses, oleks ta praeguse seisuga EOK silmis A-taseme sportlane, kelle igakuine palgafond on järgmise kahe aasta jooksul 2500 eurot, sinna lisanduks 2200 eurot ettevalmistustoetust.

Tegelikkuses valitseb olukord, et Uibo on jätkuvalt C-taseme sportlane ehk EOK sõnastuse järgi OMi kandidaat. Igakuine ettevalmistustoetus on 600 eurot, kuid reaalsuses kuulub ta kolmeliikmelisse kergejõustiklaste punti, kes jagavad kaht C-taseme toetust. Kolme peale 1200 eurot.

Ehk siis olümpiaks valmistuva mitmevõistleja võidetud maailmameistrivõistluste medal maksab kordades vähem kui näiteks olümpiaks valmistuva vehkleja, maadleja või sõudja EMi või MMi medal.

Kusjuures, sise-MMil kaugushüppes osaleva Ksenija Balta seis on praeguste reeglite alusel vastupidine. Sisetingimustes kaugushüpe on ametnike silmis olümpiaala ja tema saaks medali korral väga korraliku palga peale!

Olukord pole siiski parandamatu. Reegleid saab muuta ja ilmselt ei vaataks ükski väiksem mitte-olümpiaala altkulmu otsusele, kui EOK teeks mitmevõistlejatele erandi. Tõsi, solvumislembeses Eesti ühiskonnas ei saa millelegi päris kindel olla. Arusaadav, et pretsedendi loomine on ohtlik, kuid teise nurga alt peaks spordirahvas mõistma ka tõsiasja, et talvine kergejõustik jääbki toimuma sisetingimustes, mis omakorda ei muuda neid vähem olümpiamängudeks valmistuvaks rahvaks.

Birminghami MMi seitsmevõistluse tase oli ju tõeliselt kõrge, ainsa suure puudujana võib välja tuua sakslase Rico Freimuthi. Kulla võitis pärast Ashton Eatonit ala suveräänseks valitsejaks tõusnud Kevin Mayer, järgnes olümpiapronks Damian Warner. Uibo tegi elu võistluse ja jättis selja taha Londoni MMi pronksimehe Kai Kazmireki, kelle tõttu jäi augustis esimesena poodiumilt välja Janek Õiglane.

Avalõigus mainitud häbitunne võis olla küll pisike kunstiline liialdus, kuid kindlasti peaks Uibo pronksmedali taustal olukorra pulkadeks lahti võtma ja asja kristallselgeks tegema. Eestis kasvab peale võimas mitmevõistlejate põlvkond ning ka nemad tahavad talvel sporti teha ja medaleid võita. Samas jääb kõigi suureks eesmärgiks olümpia.