Ilja Tšernoussov (paremal) Sotši olümpiamängude 50 km maratoni autasustamisel. Tema kõrval kullale tulnud Aleksandr Legkov ja teise koha saanud Maksim Võlegžanin.Foto: DAMIEN MEYER/AFP/Scanpix
Talisport
5. märts 2018, 19:34

Kodumaal reeturiks peetav Venemaa suusataja pages koondisest ja leidis uue väljakutse (3)

Venemaa hiiglaslikust dopinguskandaalist ühe vähese murdmaasuusatajana eemale jäänud Ilja Tšernoussov pole pärast 2016. aastat kaasa teinud ühelgi MK-etapil.

31aastane venelane hakkas parimas sportlaseeas hoopis maratone sõitma ja Rootsi väljaande Expresseni teatel seisneb põhjus selles, et Tšernoussovit peetakse Venemaal reeturiks ja teda ei lastud uuesti koondisesse. 

Tšernoussov võitis 2014. aasta Sotši olümpial 50 km vabatehnikasõidus pronksmedali, jäädes alla vaid kaasmaalastele Aleksandr Legkovile ja Maksim Võlegžaninile. 2017. aasta novembris tühistas rahvusvaheline olümpiakomitee väidetava dopingupettuse tõttu Legkovi ja Võlegžanini tulemused ning seega oleks pidanud kuld kuuluma Tšernoussovile.

Ilja Tšernoussov. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/Scanpix

Et 2014. aastal Šveitsi laskesuusataja Selina Gaspariniga abiellunud mees oli Venemaaga suhted katkestanud, levisid kodumaal tema kohta erinevad teooriad. 

"Ta võis kolleegide ja kamraadide peale kaevata. Ilmselt jälgib ta praegu toimuvat kuskilt eemalt, naerab ja loodab Sotši kulla endale saada," rääkis mitmete tänaste ja endiste Venemaa suusatähtede juhendaja Juri Borodavko novembris Venemaa meediale.

2018. aasta veebruaris otsustas aga rahvusvaheline spordiarbitraaž Legkovi ja Võlegžanini kaebuse rahuldada ja seega said nad kulla-hõbeda tagasi.

Tšernoussov esindab Worldloppeti sarjas võistlevat Lukaš Baueri tiimi. Venelane võitis jaanuaris Marcialonga maratoni ja eilsel Vasaloppetil sai ta 24. koha.

Tšehhi suusalegend Baueri sõnul on Tšernoussov talle öelnud, et tal polnud Venemaa koondisega mingit konflikti, aga venelase otsus MK-sarjast taanduda ja maratone sõitma hakata tuli talle sellegipoolest üllatusena. "Ma ei saanud sellest aru. Sotši medalimehena oli tema koht koondises kindel ja ta sai isegi sealt palka. Aga ta ei ela Venemaal ja koondises olemine oleks talle tähendanud pikki reise," ütles Bauer Expressenile.