Kooli hilinesid tavaliselt just need, kes kõrvalmajas elasid. Kas selle maja rahvas jõuab õigeks ajaks mängule?Foto: Kaarel Täll
Jalgpall
6. märts 2018, 13:41

ÕL LIVERPOOLIS | GALERII | Vaikus enne tormi, sinised naabrid ja unustamatu tragöödia (3)

11 tundi enne suurt matši on Anfield Roadi ümbruses rahulik. Üksikud töömehed teevad ettevalmistusi õhtuseks Meistrite liiga kaheksandikfinaali kordusmänguks Liverpooli ja Porto vahel.

Tänasel kodumeeskonnal on avamängust ees üsna turvaline 5:0 edu ja sportlikku pinget on vähemalt esialgu vähe, aga see ei vähenda sündmuse mastaapi. Enam kui sada aastat kehtib siin kandis reegel, et iga Liverpooli matš on tähtis!

Õhtul kohtuvad siin Liverpool ja Porto. Foto: Kaarel Täll

Kell hakkab vaikselt üheksale lähenema ja kõik staadionit ümbritsevad pubid on suletud. Aknast sisse piiludes näeb, kuidas käivad ettevalmistused tihedaks tööpäevaks. Neid samu tänavaid väisavad täna kümned tuhanded inimesed, kes viimastel päevadel hoolega janu ja söögiisu kogunud.

Kõrvaltänavatele kiigates avaneb omamoodi romantiline vaade kõige traditsioonilisematele Inglismaa roadidele. Valitseb rahu ja vaikus, sest rahvas liikus mõne tunni eest tööle ja kooli.

Anfieldi staadioni kõrvaltänav teisipäeva hommikul. Foto: Kaarel Täll
Kooli hilinesid tavaliselt just need, kes kõrvalmajas elasid. Kas selle maja rahvas jõuab õigeks ajaks mängule? Foto: Kaarel Täll

Anfieldi staadioni juurest paarkümmend sammu eemale astudes ja Stanley Parki sisenedes paistab teinegi hiiglaslik jalgpalliareen, mis kaetud siniste toonidega. Goodison Park on koduks Evertonile.

Huvitaval kombel seostati omal ajal Ragnar Klavanit just Liverpooli sinise klubiga, kuni Saksamaa ajaleht Bild avaldas, et eestlane lükkas Evertoni pakkumise tagasi ning otsustas jätkata Augsburgis. Möödus veidi aega ja pakkumise tegi Liverpool. Paljud selle linna punase klubi fännid toovad Klavani valikuid ja käitumist teistele eeskujuks. 

Anfield ja Goodison Park asuvad üksteisest vaid paari kiviviske kaugusel. Foto: Kaarel Täll
Liverpooli klubi tuletab meelde, et pimedust ei tasu karta. Foto: Kaarel Täll

Staadioni ümber liikudes lähevad mõtted 1989. aasta Inglismaa karikasarja poolfinaalile. Sheffieldis Hillsbrough' staadionil kohtusid Liverpool ja Nottingham Forest.

Politsei ja mängu korraldajate poolt tekitatud segaduses tallati surnuks 96 inimest, 766 sai vigastada, peaaegu kõik olid Liverpooli toetajad. Matši järel süüdistati juhtunus purjus jalgpallihuligaane, kuid hilisemad uurimised selgitasid, et tegelikult püüti politsei eksimusi kinni mätsida ning suurt rolli mängis ajaleht The Sun. Siin kandis sellised asju ei unustata.

Hillsborough' katastroof: kas aastakümneid otsitud õiglus on nüüd jalule seatud? Foto: Kaarel Täll
The Suni ajakirjanikud pole Anfieldile oodatud. Foto: Kaarel Täll
Hillsborough' katastroofi mälestusmärk. Foto: Kaarel Täll

Üle ega ümber ei saa ka Liverpooli ametlikust kauplusest. Või peaks seda pigem kaubamajaks nimetama? Kahel korrusel paiknevast poest leiab peaaegu iga planeedil Maa leiutatud vidina, aga erinevalt meile tuttavast kaubast on kõigele peale kirjutatud LFC või Liverpool. Pood on igal juhul suurejooneline ning annab aimu, kui võimsas klubis Klavan mängib.

Kauplus või kaubamaja? Selles on küsimus. Foto: Kaarel Täll
Kauplus või kaubamaja? Selles on küsimus. Foto: Kaarel Täll
Kauplus või kaubamaja? Selles on küsimus. Foto: Kaarel Täll
Liverpooli jalgpalliklubi ametlik džinn. Foto: Kaarel Täll