Suurbritannia välisminister Boris Johnson.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
6. märts 2018, 18:14

SKANDAAL: Briti välisminister kutsub koondist jalgpalli MMi boikoteerima, endine vutistaar nimetas ministrihärrat lolliks! (13)

Suurbritannias võtab maad paras skandaal, kuhu on segatud poliitika ja jalgpall. Riigi välisminister Boris Johnson kutsus Inglismaa koondist suvel Venemaal peetavat MMi boikoteerima, hiljem aga püüdis välisministeerium sõnad tagasi võtta.

Johnsoni sõnul tuleks MMi boikoteerida juhul, kui leitakse otsesed tõendid selle kohta, et pühapäeval Inglismaal tõenäoliselt mürgitamise tõttu raskelt haigestunud endise Vene spiooni Sergei Skripali (66) ja tema tütre (33) juhtumi taga on Venemaa. Mõlemad viibivad raskes seisundis haiglas. Briti politsei teatel pole veel tuvastatud, mis ainega on tegemist, juhul, kui Skripalid mürgitati.

„Me ei tea täpselt, mis juhtus Salisburys, aga kui asi on nõnda kehv nagu see välja paistab, on tegemist järjekordse kuritööga ses pikas nimekirjas, millega saame prõmmida Venemaa uksele,“ vahendas Mirror Johnsoni poolt Briti parlamendi ees öeldut.

„Kahjuks on selge, et Venemaa tekitab paljude asjadega segadust ja külvab pahatahtlikkust ning Ühendkuningriik on maailmas selle vastu võitlejate esirinnas. Arvan, et on keeruline näha, kuidas saaks Ühendkuningriik juunis ja juulis MMile minna.“

Briti koondistest teenis MM-pileti Inglismaa.

Eelmine Suurbritannias toimunud ja Venemaaga seostatud juhtum toimus aastal 2006, kui Londonis mürgitati radioaktiivse aine poloonium-210ga - see sokutati hotellis tema joodud rohelise tee sisse - endist KGB agenti Aleksandr Litvinenkot. Toona 43aastane Litvinenko oli enne mürgitamist elanud Suurbritannias kuus aastat ning oli Venemaa presidendi Vladimir Putini suuremaid kriitikuid. Kreml on Litvinenko mõrvas osalemise süüdistused korduvalt tagasi lükanud.

Suur löök või õige tegu?

Konservatiivsesse parteisse kuuluva Johnsoni avaldusele reageeris kiirelt üle kümne aasta Inglismaa koondist esindanud ja pärast mängijakarjääri lõppu treeneriametisse asunud Gary Neville, kes nimetas Twitteri-säutsus välisministrit „täielikuks lolliks"! Neville küsis, miks segada asjasse jalgpalli?

Parlamendiliige Toby Perkins ei suutnud Johnsoni sõnu uskuda. Ta leidis, et MMist eemale jäämine oleks suur löök nii majandusele kui ka kümnetele tuhandetele Inglismaa fännidele. Perkinsi erakonnakaaslane tööparteist, samuti parlamendiliige Anna Turley aga toetas välisministrit.

„Kahjuks usun, et see oleks õige tegu, kui arvestada ka Venemaa käitumist Süürias,“ kirjutas ta Twitterisse.

Venemaa välisministeeriumi esindaja kutsus Johnsoni öeldut metsikuks. Idanaabrite riigiduuma spordikomitee juht, endine tippkergejõustiklane Mihhail Degtjarjov sõnas ajalehele Sport-Ekspress, et Johnsoni avaldus pole esimene ega viimane sedalaadi torge ning MMiga seoses võib infosõda jätkuda edaspidigi.

„Nägime sarnaseid provokatsioone ka enne Sotši taliolümpiat,“ jutustas ta. „Pika aja jooksul püüti maailma veenda, et venelased ei suuda olümpiat korraldada, et meil on nii karud kui ka inimesed metsikud. See kõik osutus valeks, fännid said russofoobia osas hea kaitsesüsti.“

Välisministeerium üritas eile ka Johnsoni sõnu ümber lükata, väites, et minister ei pidanud silmas MMi boikoteerimist Inglismaa koondise poolt, kuid lumepall oli selleks ajaks juba veerema läinud.

„Johnson pidas silmas, et ametnikud ja poliitikud võiksid koju jääda ning mitte külastada MMi ajal Venemaad. Johnson ei rääkinud „meie poistest“ Inglismaa koondises. Ta püüdis näidata, millised on rahvusvahelises suhtluses võimalikud kõvemad ja pehmemad meetmed,“ vahendas välisministeeriumi kommentaari väljaanne Huffington Post.