Saksamaa odaviskaja Johannes Vetter on nii kõva, et teda muudatused ei sega.Foto: AFP
Kergejõustik
7. märts 2018, 22:29

IAAF kergejõustiklastele: hakake võistlema!

Rahvusvaheline kergejõustikuliit IAAF teatas viie kuu eest, et soovib tiitlivõistlusele pääsemist ausamaks muuta. Kergejõustikuisade arvates pole normaalne olukord, kus kaval kettaheitja otsib USAs näiteks märtsis tuulise paiga ja saab kirja 67 meetrit. Seejärel võib ta teha mida iganes, olümpiale ja MMile on pilet taskus.

Nüüd selgitas IAAF uut süsteemi lähemalt. Aprillist hakatakse igal üksikalal koostama maailma edetabelit, mis sarnaneb tennises kasutusel olevaga. 12 kuu jooksul läheb arvesse viis paremat resultaati, kusjuures Teemantliigas tehtud resultaat on suurema kaaluga kui näiteks Tartus Gustav Sule memoriaalil. Samuti tõstab soorituse väärtust tugevate konkurentide seljatamine.

Ametlikult hakkab maailma edetabeli arvestus pihta 2018. aasta septembrist, mil jääb 12 kuud Dohas peetava MMini. See on esimene suurvõistlus, kus maailma edetabel otsustab starti pääsejad.

Uus süsteem sarnaneb kergejõustikusõprade seas populaarseks saanud portaali All-Athletics.com-i välja töötatud meetodile. Sisuliselt ostis IAAF portaali ära ja tuttav veebileht on nüüdseks suletud.

Ühtlasi otsustas IAAFi nõukogu, et tulevikus peetakse MMid augusti viimasel või septembri esimesel nädalal. Varem on need toimunud seinast seina. 2017. aasta Londoni suurvõistlus leidis aset 4.-13. augustini, kõrbekuumas Dohas toimub MM aga 28. septembrist 7. oktoobrini. Sise-MMid planeeritakse märtsi teisele nädalavahetusele.

Katuseorganisatsioon kavatseb juulis vastu võtta ka kodakondsuse vahetamise uue korra, et kahandada massiliselt Aafrikast Araabia poolsaare riikidesse värvatavate talentide hulka. Alla 20. aastastel ei lubataks enam üldse kodakondsust vahetada ja igal juhul tuleb oodata vähemalt kolm aastat, kuni IAAF lubab sportlasel uut riiki esindada.