Rex TillersonFoto: AFP/Scanpix
Maailm
13. märts 2018, 14:50

Trump vallandas välisminister Tillersoni (20)

USA president Donald Trump vallandas välisministri kohalt Rex Tillersoni. Arvatavasti ei nõustunud kaks meest üksteisega paljudes asjades, spekuleeritakse ka, et Tillerson solvas oma ülemust.

Trump on otsustanud Tillersoni asendada praeguse CIA juhi Mike Pompeoga, vahendab BBC. 

Trumpi Twitteris avaldatud teates seisis: „Mike Pompeost, kes on CIA direktor, saab meie uus välisminister. Ta hakkab tegema suurepärast tööd! Tänan Rex Tillersoni tema teenete eest! CIA uueks direktoriks saab Gina Haspel. Palju õnne kõigile!“. 

61aastase Haspeli astumine CIA etteotsa on ajalooline samm, kuna varem pole USA luureagentuuri juhi kohal ühtegi naist olnud.

Teadaolevalt polnud Tillersoni ja Trumpi omavaheline läbisaamine kiita. Tillerson on varasemalt öelnud, et ta on üllatunud, kui vähe mõistab president välispoliitika põhialuseid. New York Times vahendas aga üht oma allikat, kelle sõnul ärritanud Trumpi Tillersoni kehakeel, mida viimane kohtumistel väljendas. Nimelt pööritanud endine välisminister oma ülemuse otsuste peale alatasa silmi.

ABC News vahendab, et Trump ei rääkinud vallandamisest Tillersoniga otse ning et endine välisminister ei tea ise, mis oli selle põhjuseks. Tillerson viibis uudise väljatulemise hetkel üldsegi tööreisil Aafrikas. Kuid oma sekretäri kaudu andis Tillerson välja lühikese teadaande, milles väljendas tänumeelt võimaluse üle oma riigi heaks töötada.

Trump vahetas teisipäeva hommikul reporteritega paar sõna, kui kiirustas lennukile, et minna Californiasse. Ta selgitas lühidalt, et tema ja Tillerson ei nõustunud paljudes asjades. Ta lisas, et tema ja Mike Pompeo, kes Tillersoni koha üle võtab, on aga alati „samal lainepikkusel“ olnud. Trumpi sõnul mõtlevad tema ja Pompeo asjadest ühtmoodi. Tillersoni suhtes Trump mingeid väga negatiivseid emotsioone ei väljendanud. „Ta on hea mees,“ ütles president. „Me tegelikult saime Rexiga väga hästi läbi, aga asi oli lihtsalt erinevas mõtteviisis. Me mõtlesime erinevalt.“

Vasakul Rex Tillerson, paremal Mike Pompeo Foto: AFP/Scanpix

Pärastlõunal pidas Tillerson reporterite ees kõne. Ta palus oma alluvatel töölt mitte lahkuda. Ta mainis, et tema kabinetis on olnud probleeme seksuaalse ahistamisega ning avaldas lootust, et selle vastu võideldakse edasi.

„Miski pole võimalik ilma liitlaste ja parteriteta,“ rõhutas Tillerson. „Palju on veel vaja teha, et õigesti reageerida Vene valitsuse viimastele väga murettekitavatele sammudele.“

Tillerson jõudis ametis olla 14 kuud. Ta ütles, et jätab poliitika sinnapaika ning jätkab elu rahulikult, tavalise kodanikuna.