Foto: Karli Saul/Scanpix
Eesti uudised
15. märts 2018, 10:55

Rongiõnnetus läheb purjus veokijuhile maksma 1,2 miljonit eurot (103)

Harjumaal veoautoga rongile sisse sõitnud joobes juht peab ERGO kindlustusele tasuma ilmselt üle miljoni euro ulatuva kahjusumma.

"Kui saab kinnitust fakt, et rongiõnnetuse põhjustanud juht oli purjus, siis ERGOl on õigus peale väljamakseid kahju õnnetuse põhjustajalt sisse nõuda," kinnitas ERGO transpordikahjude osakonna juht Rain Tomingas. 

Veebruaris toimunud kaks rongiõnnetust võtsid Elronilt mõneks ajaks kaks kolmevagunilist rongi – ühe elektri- ja ühe diiselrongi. Kindlustuskahju mõlema rongi eest kokku ületab miljoni euro piiri. 

Suurim liikluskindlustuse kahju registreeriti 20. veebruaril kui Harjumaal Keila lähistel Kulna ülesõidul toimus veoauto ja rongi kokkupõrge. Õnnetuse eeldatav kahju on ERGO andmeil 1,2 miljonit eurot. “26. veebruaril toimus Sakus veel teinegi rongiõnnetus, mille kogukahju jääb 50 000 euro piiresse,” ütles ERGO kahjukäsitlusvaldkonna juht Caterina Lepvalts.

Registreeritud kahjude osas toimus eelmise aasta veebruariga võrreldes kasv kõikides kahjuliikides. Liiklus- ja kaskojuhtumite tõusule avaldasid oma mõju keerulisemad ilmastikuolud, kaks rongiõnnetust ja reisikahjudes talvine koolivaheaeg. 

Kindlustus saab raha tagasi nõuda mitmel põhjusel  

ERGO kahjukäsitluse juriidilise osakonna juht Vaho Vahkal selgitas, et liikluskindlustuse juhtumite korral nõutakse väljamakstud kahju tagasi seaduses sätestatud juhtudel.

"Juhi käest saab nõuda, kui ta oli joobes, juhtimisõiguseta, lahkus sündmuskohalt, põhjustas juhtumi tahtlikult, valdas sõidukit ebaseaduslikult, ületas lubatud kiirust 41 km/h või rohkem, eiras politsei peatumismärguannet ja ei esitanud kindlustuandjale selgitusi. Sõiduki omanikult või vastutavalt kasutajalt saab nõuda, kui puudus kindlustus või kui kindlustusmakse oli tasumata," loetles Vahkal ja lisas, et sõidukijuhi tööandjalt saab kahju välja nõuda, kui juht rikkus töö- ja puhkeaja nõudeid. 

"Liikluskindlustuse seadusest tulenevaid nõudeid oleme eelmisel aastal esitanud 471 juhul ehk siis ca 4% registreeritud juhtumitest," ütles Vahkal. "Iseasi on see, kui palju suudab süüdlane hüvitada." 

20. veebruaril kell 8.30 sai häirekeskus teate, et Keila vallas Kulna raudteeülesõidul toimus kokkupõrge veoauto ja reisirongi vahel. Esialgsetel andmetel liikus reisirong Riisiperest Tallinna suunas, kui põrkas Kulna raudteeülesõidul kokku veoautoga. Kokkupõrke tulemusel paiskusid vedur ja esimene vagun rööbastelt maha. Õnnetuse tulemusena oli veok nii tugevalt deformeerunud, et päästjad lõikasid veokist juhi välja.

Analüüsi tulemusena selgus, et reisirongiga kokku põrganud veoauto juht oli tarvitanud alkoholi.