Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
17. märts 2018, 08:38

Näpunäiteid pühapäevasuusatajale

Kunnar Karu, MTÜ Klubi Tartu Maraton projektijuht:

Selleks, et pühapäevasuusatajana sõitu täiel rinnal nautida, tasub enne rajale tormamist oma tegevus läbi mõelda. Suusasõit peaks olema eelkõige nauding liikumisest kas üksi või koos sõpradega imeilusas Eestimaa looduses.

Mõned näpunäited pühapäevasuusatajale:

  • Õige määre teeb sõidu mõnusaks! Kui uisusammul on ka ilma määrdeta võimalik edasi kulgeda, siis klassikalist tehnikat harrastades võib see väga raskeks osutuda. Sõidumõnu on tagatud ilmastikuoludele vastava määrdega. Kui endal määret pole või vajad hüva nõu, aitavad sind oma oskustega kindlasti kõik spordipoodides töötavad eksperdid. Küsi julgelt!
  • Sobilik riietus aitab kaasa heale enesetundele! Sportlik ja mugav riietus laseb sul end suusarajal mugavalt tunda. Pikk spordipesu on parim lahendus krõbedate talvetemperatuuride korral kehasooja hoidmiseks. Paksud vattpüksid võivad olla küll muidu head, kuid sportides hakkab neis liiga palav ja ebamugav. Sokkide valikul võiks tähelepanu keskmes olla nende pikkus ja tugevus – parimad suusasokid ulatuvad saapast kõrgemale ja on tugeva kummiga. Kui valid sokid, mis sõites kanna alla vajuvad, on villid garanteeritud. Paksud kootud villased sokid annavad küll sooja, kuid jalga sobivad need panna suusarajalt naastes.
  • Suusasõiduks ettevalmistusi tehes võiks spordiriiete peal olla ka üks paksem jope, et külm naha vahele ei tükiks. Kui sõit just koduukse all läbi ei saa, võta kaasa ka vahetusriided – kindlasti tuleb ära vahetada ka ihu vastas olev pesu.
  • Varu endale sooja jooki, mida juua suusasõidu järel. Kui plaanid looduses viibida kauem kui tund aega, võta see endaga rajale kaasa.
  • Jälgi termomeetrit! Kui ilm on tuuline ja tuisune või termomeeter näitab kraade alla –15, kaalu tõsiselt suusasõidu edasilükkamist. Sellise ilmaga on kerge külma saada! Kindlasti tasub hoolitseda näonaha ja huulte eest, neid kreemitades ja kattes salli, maski või rätiga.
  • Suusatades hoia pulss aeglane! Kui suudad suusatades sõbraga ilma suurema vaevata juttu ajada, võid kindel olla, et valitud tempo on õige ja pulsisagedus sobilik. Spordipoodides on müügil ka spetsiaalsed pulsikellad.
  • Ka kõige väiksem külmetus tasuks sõidumõnu huvides enne välja ravida!
  • Pööra alati tähelepanu neile, kes sinuga koos rajal või selle ääres suusasõitu naudivad. Ruumi jätkub kõigile!
  • Rada olgu jõukohane! Alustada tasuks lühemast ja laugjamast rajast ning alles treenituse kasvades võtta ette suuremad väljakutsed. Miks mitte seada lõppsihiks Tartu Maraton!

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2011. aasta jaanuarikuu ajakirjas.