Paide nigeerlasest poolkaitsja Samson Onomigho Iyede (löögil) on üks 36st mitte-eestlasest, kes selleks hooajaks mõne meistriliiga jalgpalliklubi esindusmeeskonda registreeritud.Foto: Alar Truu
Jalgpall
17. märts 2018, 20:04

GRAAFIK | Välismaalased jalgpalliliigas ehk millisest maailma nurgast on Maarjamaa vutiväljakutele kokku rännatud? (1)

Eesti jalgpallimeistrivõistlused on täistuuridel käima läinud. Seega on paras aeg otsa vaadata, milline rahvaste paabel meie vutiväljakutel tänavu ringi müttab.

Esmalt olgu öeldud, et Eesti meistrivõistluste Premium liiga juhendi järgi saab meeskonda registreerida kuni 30 mängijat, kellest 25 peavad olema jalgpallihariduse omandanud Eestis (Eestis treenitud mängijad ehk ETM).

ETM on mängija, kes on kas Eesti kodanik või mängija, kellel on määramata kodakondsus ja tal on Eestis välja antud välismaalase pass. Lisaks loetakse Eestis treenitud mängijaks pallur, kes on sündinud Eestis või kes on mänginud Eesti jalgpalli meistrivõistlustel vähemalt seitse hooaega, sõltumata tema rahvusest ja kodakondsusest.

Sestap ei maksa teha suuri silmi, et Levadia ja Narva Transi nimekirjast leiab enam kui viis välismaalast. Mõned neist on küll Vene kodakondsed, kuid liigituvad ETMiks ja seega pole jalgpalliliidu mõistes välismaalased. 

Aga milliste vahvate rahvuste esindajad tänavu meie (kunst)muruplatsidel kohalikele konkurentsi pakuvad? Tänase seisuga on kaheksa meistriliiga klubi (Pärnu Vaprus ja FC Kuressaare tuginevad vaid Eesti poistele) registreerinud enda esindusmeeskonda 16 eri välisriigi mängumehi (mullu oli see arv 13, tunamullu 11).

Samas tuleb märkida, et graafikus ei kajastu Transi poolkaitsja Bi Sehi Elysee Irie (Elevandiluurannik), kes on registreeritud duubelvõistkonda, kuid reaalsuses osalenud kõigis senises neljas meistriliiga mängus. Transi keskkaitsja Dante Roger David Leverock peegeldub tabelis Suurbritannia lahtris, sest Bermuda kuulub brittidele.

Kahe hooaja vahel on eksootilistest riikidest lisandunud nimistusse Guinea ja Elevandiluurannik, kahanenud on nii venelaste kui ka määratlemata kodakondusega pallurite arv (mullu vastavalt 15 ja 4, tänavu 12 ja 1). Eelmise ja üle-eelmise aasta andmeid näeb seotud artiklite rubriigist.